Extinction rebellion (XR), eller «utryddelsesopprøret», er en britisk interesseorganisasjon som går til orde for et folkeopprør mot styresmaktene for å kjempe mot klimaendringer.
XR ble grunnlagt i mai 2018 med det uttalte målet om å «bruke sivil ulydighet og ikke-voldelig motstand, for å protestere mot sammenbrudd i klimaet, tap av biologisk mangfold og risikoen for sosial og økologisk kollaps.»
XR går til orde for åpent opprør mot vestlige myndigheter – selv om det involverer å bryte lover – for å få gjennomslag for sine ytterliggående klimapolitiske standpunkt. XR representerer på denne måten en ny og mer radikal type klimapolitisk interesseorganisasjon.
Hva er det «utryddelsesopprøret» egentlig står for? Resett har undersøkt.
Historien
XR ble formelt etablert i Storbritannia i mai 2018 av miljøaktivistene Roger Hallam, Gail Bradbrook, Simon Bramwell, men ble først allment kjent da omtrent 100 prominente akademikere signerte en offentlig støtteerklæring til gruppen, i oktober 2018.
XR fikk internasjonalt mediefokus i påfølgende måned, da organisasjonen protesterte mot klimaforandringer ved å ulovlig okkupere flere steder i London sentrum. Over et dusin aktivister ble arrestert som følge av protestene.
Etter de ulovlige demonstrasjonene, fikk gruppen ytterligere moralsk og faglig støtte, da 100 nye akademikere, politikere og aktivister fra verden rundt signerte en ny støtteerklæring til gruppen, i desember 2018.
I 2019 har XR blitt en internasjonal bevegelse på kort tid, da den har stått bak flere klimaprotester i flere viktige vestlige byer. I juni blokkerte aktivister for eksempel trafikken på Times Square i New York, og lenket seg fast utenfor Angela Merkels kanselli i Berlin; i juli blokkerte XR-aktivister trafikken på en bro over Seinen i Paris, som førte til at politiet brukte pepperspray for å fjerne dem.
Kravene
XR har tre hovedkrav som er lett tilgjengelige på gruppens hjemmesider: Én, Den britiske regjeringen må erklære en klimakrise; To, Storbritannia må gjøres om til et nullutslippssamfunn innen 2025; Tre, en folkeforsamling må opprettes for å «overse endringene».
XR har ingen konkrete forslag på hvordan disse målene skal nås, men ønsker at den foreslåtte folkeforsamlingen skal ha hovedansvaret for at de nødvendige forandringene finner sted. Denne forsamlingen skal bestå av et bredt spekter av mennesker fra flere samfunnsklasser og yrker, men i koordinasjon med klimaeksperter.
De fleste er enige om at målet om å bli et nullutslippssamfunn innen 6 år er uoppnåelig uten alvorlige negative sosioøkonomiske og sosiopolitiske konsekvenser, innenfor rammeverket til dagens kapitalistiske økonomiske system. Samfunnet vil måtte forandre seg radikalt på svært kort tid, som innebærer enorme begrensninger på moderne menneskelig adferd.
Folk vil ikke kunne reise med fly eller bruke forbrenningsmotorer lenger. De vil ikke kunne bruke gass til å varme opp hjemmene sine. Kosthold vil måtte endre seg radikalt – blant annet ved å redusere konsumering av kjøtt- og meieriprodukter drastisk. Videre, må det være en enorm økning i produksjonen av fornybar energi, samt mange andre radikale samfunnsendringer.
Les også: Klima-Greta er dypt involvert i gruppe knyttet til Antifa
Dette faktum setter ingen stopper for ambisjonene til XR, som står fast på at menneskeheten må iverksette drastiske tiltak med en gang for å redde sivilisasjonen som vi kjenner den. De mener at det kun er et spørsmål om politisk vilje, og at det kapitalistiske systemet må forsvinne.
– Noe drastisk må skje, hvis ikke, kommer vi til å se en sivilisasjonskollaps. Vi vil oppleve massehungersnød i løpet av de neste 10 årene, samfunnskollaps og den mulige utryddelsen av den menneskelige rasen, sier XR-medgrunnlegger og talsmann Roger Hallam.
Taktikkene
XR beskriver seg selv som en internasjonal «ikke-voldelig sivil ulydighetsaktivistbevegelse». Den ser på seg selv som en grasrotbevegelse som ønsker å samle støtte blant vanlige folk for sine ikke-spesifiserte hastetiltak for å takle klimaforandringene.
For å nå sine ambisiøse klimamål, ønsker XR å forstyrre offentlig orden på en måte som på sikt vil tvinge frem politiske forandringer på regjeringsnivå. Gruppens mest utbredte taktikk er å blokkere større gater og trafikknutepunkt i viktige byer, for å skape mest mulig forstyrrelser og skape sosial uro.
Les også: Greta Thunberg slipper ut mer CO2 med sin båtreise til USA enn om hun hadde fløyet
I juni i år vurderte XR å gå å tvinge britiske myndigheter til å stenge ned flyplassen Heathrow ved London, ved å systematisk forstyrre luftrommet med droner. En slik handling ville representerert en stor eskalering av XR, så gruppen har lagt planen på is inntil videre, men nekter å utelukke at det kan skje i fremtiden.
Mange av XRs demonstrasjoner er derfor ofte ulovlige på papiret, men det stopper ikke bevegelsen. Talspersoner og aktivister i organisasjonen ser derimot på arrestasjoner og eventuelle fengselsstraffer som et nødvendig onde for å nå sine ambisiøse klimamål.
– Vi må begynne å bryte lover for å få til ordentlige forandringer, mener Roger Hallam.
XR vil først og fremst presse regjeringer til å få gjennomslag for sine klimapolitiske løsninger. Med kraftfulle og symbolske handlinger retter mot staten, som for eksempel å helle ut 500 liter kunstig blod foran statsministerboligen i Storbritannia, satser XR på å tung symbolikk for å trekke til seg sympatien til folk flest.
– Det er viktig at tiltakene våre er rettet mot styresmaktene fordi det bare er en statlig-ledet innsats som kan gjøre en meningsfull forandring internasjonalt, sier XR-talskvinnen Clare Farell.
Taktikkene har vært svært effektive, så organisasjonen har hatt en astronomisk vekst på svært kort tid. På litt over et år, har den spredt seg til 15 land i 4 forskjellige kontinenter. XR har allerede blitt Storbritannias mektigste miljøvernsorganisasjon, og kan skryte med over 100.000 medlemmer i landet.
Kritikerne
Gitt organisasjonens kompromissløse krav og radikale løsninger på klimadebatten, mangler det ikke på kritikere. Å gå til orde for sivil ulydighet for å redusere britiske CO2-utslipp til nesten null innen seks år er ekstremt ambisiøst og sannsynligvis uansett uoppnåelig.
Selv blant klimasakens aller mest iherdige forkjempere, er kritikerne mange. Gruppens støttespillere har blant annet blitt kalt miljøfanatikere som risikerer å fremmedgjøre tusenvis av potensielle allierte innen miljøbevegelsen.
Tiligere XR-medlem og foreleser på Cambridge universitet, Simon McKibben, mener for eksempel at gruppen har gått for langt og tar nå offentlig avstand fra den:
– Når Extinction Rebellion ønsker å fly droner inn i et travelt luftrom, har gruppen gått vekk fra den ikke-voldelige strategien. Den kommer til å dytte folk vekk fra seg, sier han.
Les også: Republikanere innfører resolusjon for å gjøre Antifa til en terroristorganisasjon
Mer kritiske stemmer, som den konservative Telegraph-kommentatoren Tom Welsh, går så langt i å kalle XRs kompromissløse aktiviteter for utpressing og økonomisk terrorisme. Welsh får støtte av en tidligere sjef for Londons antiterror-politi, som går langt i å kalle gruppen for anarkistiske økoterrorister:
– Extinction Rebellion søker å bryte ned demokratiet og staten, har han sagt om gruppen.
Personene bak Extinction Rebellion tar derimot ikke til seg kritikken og lover å fortsette kampen videre:
– Vi står foran massehungersnød. Folk er ikke i stand til å ta det inn over seg. Hvis elitene ikke responderer på ikke-voldelige handlinger, kommer folk til å bruke vold, advarer de.