annonse
annonse

Samfunnsdebattant og kommentator i Resett, Shurika Hansen, ble tidligere i høst utestengt fra Facebook. Nå har hun igjen fått en tre dager lang karantene fra den sosiale plattformen. Dersom hun gjør seg skyldig i nok et “overtramp” vil hun miste retten til å publisere i syv dager.

– Jeg har to “feil” igjen, så mister jeg kontoen min. Da jeg logget meg inn, fikk jeg beskjed om å bekrefte identiteten min og måtte gå gjennom bildene som ble presentert som problematiske. Det var skjermdumper der man kunne se hvordan en navngitt person har trakassert meg, sier Hansen til Resett.

Hansen er klar i sin mistanke om at det igjen er masserapporter fra andre, som ikke liker meningene hennes, som får sette grensene for hva som er innenfor og utenfor.

annonse

– Det er nok masserapportering igjen. Hvorfor skjer dette med meg og ikke med ham jeg skjermdumpet? spør hun.

Ifølge Shurika Hansen er vedkommende ikke fremmed for trusler om vold.

– Jeg har møtt søsteren hans og har blant annet fått høre at han har truet sin egen nevø med brekke hvert eneste ben i kroppen hans, forteller Hansen.

Organisert masserapportering

annonse

Shurika Hansen er ikke alene som offer for den siste tidens sensur av ytringer på sosiale plattformer. I november skrev Jarle Aabø i Resett om sin uberettigede utestengelse fra plattformen, og nylig kunne Resett omtale hvordan serietegneren Karine Haaland ble utestengt fra Facebook og stigmatisert i enkelte miljøer for sin støtte til FrP.

– Ved hjelp av organisert rapportering får grupperinger “narret” Facebooks systemer til å sensurere og utestenge innlegg og brukere de ikke ønsker skal få komme til orde i samfunnsdebatten. Det vil si at redaktøransvaret og sensuransvaret i realiteten er overlatt til “den sterkeste rett”, sier Haaland.

Haaland skriver i et blogginnlegg om det hun kaller angiveriet i sosiale medier.

“Angiveriet, sensuren og den totalitære ideologiens tvang gjorde noe med oss under okkupasjonen. – det styrket vår identitet som et fritt folk og tilhørigheten til et fritt land, på tvers av religioner, etnisitet og kulturer. Måtte våre dagers angiveri føre til det samme.”

Selv om masserapportering kan være årsaken til at kontoen din blir stengt, har plattformen fortsatt et ansvar og Facebook oppgir at de stenger kontoer manuelt. Dersom man blir rapportert, sendes det en henvendelse til en representant for plattformen, som foretar en vurdering og utfører selve utestengelsen. I en erklæring fra Facebook heter det at:

annonse

“Vi kan fjerne hvilket som helst innhold eller hvilken som helst informasjon du publiserer på Facebook, hvis vi mener at det eller den bryter med denne erklæringen eller våre retningslinjer.”

Resett har tidligere omtalt at sosiale plattformer som Twitter og Facebook i Storbritannia kan få status som publikasjoner. Dette vil innebære enda mer alvorlige konsekvenser om plattformene lar såkalte hatytringer stå. Dette vil kunne innebære enda strengere sensur, fordi plattformene vil gjøre det de kan for å unngå kostbare bøter. Jim Killock, leder Open Rights Group, sier at det blir som om bukken fikk passe havresekken.

– Facebook og Twitter vil komme til å sensurere lovlig materiale fordi de er redde for bøter. Det er de verste til å dømme mellom riktig og galt her, sier Killock.

 

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon