VG, Dagbladet, NRK og TV 2 står bak faktasjekktjenesten Faktisk.no Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Det nyetablerte byrået Faktisk.no nekter å etterkomme leseres forespørsel om å faktasjekke Resett sin avsløring om Trine Skei Grande. Det er bare rykter, svarer de lesere og vil ikke bruke tid på det. Vi gjengir her svaret de har gitt til en leser, i sin helhet:

Hei

Takk for henvendelse. Du er selv inne på årsaken til at dette ikke dekkes av seriøse medier når du skriver:  “…dersom saken med Trine Skei Grande stemmer, synes jeg det er graverende.»

annonse

Resett har ikke lagt fram noe dokumentasjon eller kildegrunnlag for at dette stemmer. Det er kun videreformidling av et rykte.

Dilemmaet vårt er at om vi går inn i slike svært personlige saker blir vi med på å spre et rykte det så langt ikke ser ut til å ligge noe i.

Giske-saken er veldig annerledes. Den er tungt dokumentert i varsler og konkrete anklager om hans adferd.

annonse

Hilsen

Tore Bergsaker
Journalist i Faktisk
[email protected]
+47 90097190
faktisk.no

Faktisk.no sin journalist Tore Bergsaker konkluderer altså med at det finnes «seriøse medier». Dermed kan vi se at Faktisk.no allerede har gjort seg opp en mening og kategorisert medier i Norge. Vi antar at de regner Resett i kategorien «ikke-seriøs». Men Faktisk.no har ennå ikke klart å ta Resett på noen feil så langt verken i saken om Skei Grande eller noen annen. Faktisk har de blamert seg selv i en sak om Resett allerede.

Bergsakers påstand om at Resett ikke har lagt frem kildegrunnlag er heller ikke riktig. Resett har skrevet at de har snakket med det som benevnes som en «nær foresatt». Resett siterer også vedkommende. Her er avsnittet Resett skrev i sin helhet fredag 5. januar:

«16-åringen og hans familie «har lagt det dødt (…) vi ønsker å legge det dødt.» De har derfor heller ikke varslet om saken og «ønsker ingen skriverier om det». Dette er kommunisert direkte fra en nær foresatt til Resett.»

Videre skriver redaktør Helge Lurås: «Resett har gjort mer enn å videreformidle enkeltstående rykter i denne saken. Vi har hørt med flere uavhengige kilder, og har fått det bekreftet fra førstehåndskilder. De som tror Resett ville kjørt en slik sak uten å ha gjort grundig forarbeid og ha god sikkerhet for påstandene, må gjerne tenke det. Men de tar feil.»

Faktisk.no kan da umulig mene at Resett skal avsløre hvem kildene er før de foretar sine egne undersøkelser. Det er godt kjent blant journalister hvilket bryllup det er snakk om selv om Resett ikke har identifisert verken bryllupet eller offeret. De kan altså begynne å spore opp gjester og spørre dem selv. Dersom det Resett skriver er oppspinn, burde det være lett å finne gjester som kan fortelle nettopp det. Da kan jo Faktisk.no innkassere en stor seier med å ha tatt Resett i noe som er «Faktisk helt feil». Jeg kan love at ingenting ville gledet Faktisk.no mer enn nettopp det.

Men det mest nærliggende er jo at Faktisk.no spør Trine Skei Grande og Lars Sponheim, som er de to personene som Resett har nevnt i denne sammenheng. Spørsmålet til Skei Grande har allerede Resett stilt, og det kan Faktisk.no bare kopiere: Erkjenner hun hendelsen i 2008, eller benekter hun det fortsatt?

annonse

Man må spørre seg om Tore Bergsaker i Faktisk.no gjør seg dummere enn han er. For hvordan ser denne saken egentlig ut fra et litt «journalistisk gravende» ståsted? Her har det altså vært et rykte som har levd i snart 10 år om en kjent politiker. Svært mange politikere og journalister har hørt ryktet. Trine Skei Grande har enten ikke klart eller forsøkt å avkrefte det. Så eksponerer Resett at «Trine Skei Grande presset seg på en full 16-åring. Venstre sier de var kjent med ryktene». Saken blir delt tusenvis av ganger på sosiale medier og blir lest mer enn 100.000 tusen ganger i løpet av få dager. Dette skjer mest fordi Trine Skei Grande er en sentral del av regjeringsforhandlingene og er kandidat til en ministerpost.

Likevel benytter verken hun eller Venstre seg av tilsvarsretten sin. De sier INGENTING.

Så hva burde Faktisk.no begynne å tenke: Jo, at disse påstandene fra Resett er så ødeleggende for Skei Grande at hun umiddelbart burde forsøke å legge dem døde. Og hvordan burde hun gjøre det? Jo, ved å gå ut å benekte det umiddelbart, og heller rette fokuset på Resett, som kommer med grovt injurierende påstander. Hun burde kontakte advokat og forberede et søksmål – og selvfølgelig melde det umiddelbart inn til PFU. Resett ville sitte igjen uten troverdighet og fullstendig blakke.

Men det har ikke Skei Grande gjort. Og hvorfor ikke?

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon