Forsiden av VG med et bilde av USAs president Donald Trump med Hitler-bart. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

Giæver mener at det ikke finnes eliter, og at det kun er et populistisk uttrykk som brukes av de misfornøyde. Tidligere har han kalt Spetalen: «pressens svorne fiende», og en kan nok stille spørsmålet om han egentlig forstår hva Spetalen sier:

– Himanshu og veldig mange av de menneskene som jeg kjenner her står for ærlighet, og de er ikke feige, de tør å si det de mener. Det som er det store problemet i samfunnet i dag er at veldig mange er feige og tør ikke stå for det de innerst inne mener, men går med mainstream. Det betyr at den ytringsfriheten vi tror vi har, den forsvinner gradvis.

Om ikke Anders Giæver er kjent med dette fenomenet så må han være lite bevandret i virkeligheten?

annonse

Det er visse ting som blir oppfattet som å banne i kirken. Slik som: kritisk til innvandring og menneskeskapte klimaendringer.

Der møter vi en «elite» som opptrer meningsbærende. Det er politikere på venstresiden, slike som journalister i gamlemedia stemmer på. Det er organisasjoner slik som Antirasistisk senter, Noas, Redd barna, Folkehjelpen, Regnskogfondet, Greenpeace og Miljøvernforbundet. For dem fremstår gamlemedia mer som et mikrofonstativ. Der får de lov til å si nesten hva som helst uten å få ett eneste kritisk spørsmål.

En kan diskutere om de er en «elite», eller om gamlemedia bruker dem som en «elite»?

– «Kultur–eliten overkjører folket». «Medie–eliten overkjører folket». «Oslo–eliten overkjører folket». «Bistands–eliten overkjører folket». «Metoo–eliten overkjører folket». «Homo–eliten overkjører folket», skriver Andes Giæver.

annonse

Han har rett i det, selv om påstanden var ment sarkastisk.

Han nevner også Sylvi Listhaug, at hun også har snakket om elite. Professor Terje Tvedt innførte begrepet: godhetstyrann. Han skriver følgende i kronikken «Derfor truer godhetstyranniet demokratiet selv»:

– Ja, hun (Listhaug) vil det onde; hun er mot nestekjærlighet og Det gode osv. Det ble helt oversett at hun først brukte ordet «godhetstyranni» for å karakterisere hva hun mente var en moraliserende, urealistisk debatt om flyktningene og migrasjonsbølgen mot Europa.

Norsk Folkehjelp mener at ordet godhetstyrann er en hedersbetegnelse og har derfor foreslått en ny definisjon av ordet for Språkrådet:

– Norsk Folkehjelps forslag til ny definisjon av ordet: En som gir av sin tid og sitt engasjement for å hjelpe andre; en som tror på solidaritet og ikke veldedighet; en som sier «velkommen hit»; en som tar standpunkt og ikke tror nøytralitet er en løsning; en som tar til orde mot fremmedfrykt og rasisme; en som ønsker en human asyl– og flyktningpolitikk; en som tror på et mangfoldig og inkluderende samfunn for alle.

annonse

En kan spørre seg om det er vanlig i «kultureliten» å kommentere taler på en slik måte: «Norsk forfatter ber Spetalen brenne i helvete etter kommentar om Gutta på skauen».

– Det er viktig å stå imot de kreftene der. De er her hele tiden, de samme folkene, som skal ha fordeler. Fordelsfolka, avsluttet Øystein Spetalen i sin tale i Himanshus bursdagsselskap.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon