annonse
annonse

Aps varaordfører i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam, har en melding til alle førsteklassingene: – Til deg som bærer på hijaben. Vi er ikke interessert i hva som er på hodet ditt. Du ER hjemme. 

Uttalelsen kommer i Dagbladet hvor hun har skrevet et innlegg sammen med Edvard Botterli Udnæs som er leder for Elevorganisasjonen i Oslo. I innlegget likestiller de også utenforskapsopplevelsen i det å bære hijab med det å være «hen».

– Jeg heter Edvard. Og jeg heter Kamzy. I dag skriver vi til deg. Du som skal begynne på skolen. Første, åttende eller kanskje videregående skole.

annonse

– Til deg som bærer på hijaben. Vi er ikke interessert i hva som er på hodet ditt. Du ER hjemme. Til deg. Som lurer på om du skal komme ut av skapet. Som lurer på om du er en hun, han eller hen. Bare vær deg selv. Du er en av oss, skriver de to i innlegget som er rettet til blant annet 6-åringer som starter sin første skoledag førstkommende mandag.

Begreper «hen» er et tredje kjønn som Arbeiderpartiet i lengre tid har ønsket å innføre i Norge.

Forlaget ble fremmet i partiprogrammet før valget i 2017, der de også åpnet for at barn kan få flere juridiske foreldre.

annonse
Ap-politikerne Mani Hussaini og Hadia Tajik har vært forkjempere for innføre et tredje kjønn i Norge. Foto: NTB scanpix

Ap-nestleder Hadia Tajik har vært en av forkjemperne for partiets nye hen-standpunkt, og fortalte i et intervju med VG i fjor at «med disse forslagene er vi blant foregangslandene i verden på dette området».

Også AUF-leder Mani Hussaini har vært positiv til et tredje kjønn.

– Jeg tenker at for eksempel i passet står det verken at man er mann eller kvinne, men at man tilhører en tredje kjønnskategori, altså et hen, sa Hussaini i et intervju med NRK i fjor.

Transpersoner er individer med en kjønnsidentitet som i varierende grad ikke er i samsvar med kjønnet kroppene deres ble tillagt ved fødselen. Noen definerer seg selv verken som mann eller kvinne, eller er biologisk sett ikke entydig mann eller kvinne.

Transpersoners rettigheter har normalt blitt forstått som del av en progressiv vestlig frigjøring fra tradisjonelle og rigide kjønnsroller. Hijab derimot står på mange måter i motsats til denne progressive utviklingen og er et plagg mange mener er uttrykk for kvinnediskriminering og et tilbakeskritt for vestlig likestilling og frihet. Flere mener foreldres pålegg til sine barn om å bære det både er undertrykkende og innebærer en seksualisering av små barn.

annonse

Nylig var en annen prominent Ap-politiker, Hanne Bjurstrøm, ute og forsvarte menn som nektet å håndhilse på kvinner. Bjurstrøm er nå likestillingsombud. Så langt har ikke Bjurstrøm uttalt seg om det også er greit å nekte å hilse på hen-personer eller på annen måte vise sin nedlatende eller foraktfulle holdning til dem slik flere mener hun åpner opp for at menn kan gjøre overfor kvinner.

Det er heller ikke kjent om Aps varaordfører ser et paradoks i sammenstillingen av hijab og hen, eller er «interessert» i det.

Råd om islam

Bruk av hijab i dagens Norge er i hovedsak knytter til islam, en ideologi som vant frem i Arabia på 600-hundretallet. Profeten Muhammed grunnlag islam. Han hadde flere koner, noen av dem tatt som slavinner i krigsbytte. Han giftet seg også med 6 år gamle Aisha, og konsumerte ekteskapet da hun var 9 år gammel. Muhammed er ansett ufeilbarlig av de fleste troende muslimer.

Ca. 5 % av befolkningen i Norge er muslimer eller kommer fra muslimske land. Dette er ventet å vokse betydelig i årene som kommer.

Her på ung.no kan du finne informasjon om hvordan du konverterer til islam.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon