En politimann holder tak i den venstrevridde voldsutøveren på Tøyen torg.Foto: Privat skjermdump/Lars Thorsen

For kort tid siden rapporterte Resett om voldshendelsen på Tøyen, der islamkritikeren Lars Thorsen ble utsatt for gjentatte slag og dytting fra en militant venstreekstremist fra Tjen Folket da han var til stede på en markering mot rasisme.

Dette ble først omtalt i NRK Østlandssendingen som om det var Thorsen som var ansvarlig for bråket som oppstod, og at markeringen mot rasisme ble avbrutt. Da Resett først konfronterte NRK, nektet de for å ha feilinformert seerne. De nektet også for at de i sin reportasje indikerte at SIAN-medlemmet Thorsens tilstedeværelse utløste behov for politi. Senere la de seg imidlertid flate, og innrømmet at arbeidet de hadde gjort ikke var godt nok.

Omsider er fokus flyttet til selve voldshendelsen. Mange som har sett filmen som Lars Thorsen selv tok av opptrinnet har lagt merke til politimannen som gikk imellom voldsmannen og Thorsen. Resett har blitt tipset om at denne politimannen holdt en appell under markeringen, som kom i stand etter nyheten om et en hijabkledd somalisk kvinne ble hetset og utsatt for vold på Tøyen. Oslo-politiet har nå bekreftet at dette stemmer, politibetjenten holdt en appell om såkalt «hatkriminalitet».

– Politibetjenten jobber i politiets hatkrimgruppe, og var invitert for å holde et innlegg og snakke om hva hatkriminalitet er og hvordan hatkrimgruppen i politiet jobber, forteller Aslaug Røhne, som er presserådgiver i Oslo politidistrikt, til Resett.

Flere av leserne har lagt merke til at politibetjenten som avbrøt det voldelige angrepet mot Lars Thorsen slapp gjerningsmannen, lot ham slippe unna, for å i stedet konsentrere seg om offeret. Røhne hevder dette var for å beskytte Thorsen fra ytterligere angrep. Han bekrefter også at dette er samme politimann som holdt appell.

– Det var samme politibetjent som grep inn da en person slo Lars Thorsen. Betjenten tok først tak i gjerningsmannen, men for å hindre at Thorsen ble angrepet av flere, gikk han bort til Thorsen for å beskytte ham. Betjenten måtte da slippe gjerningsmannen, som tok buffen han hadde rundt halsen over munn og nese og løp.

Røhne insisterer på at politibetjenten handlet på riktig måte, og i tråd med de bestemmelser politiet må forholde seg til.

– Vi har stor tiltro til våre tjenestemenns evne til risikovurdering og ut i fra det jeg leser fra operasjonsloggen, opptrådte betjenten på korrekt måte. Flere vitner til hendelsen ble avhørt på stedet, sier han.

Lars Thorsen stiller seg imidlertid uforstående til forklaringen fra politiet. Han opplevde ikke at den aktuelle politibetjenten slapp gjerningsmannen for å beskytte ham. Han tror imidlertid heller ikke at det dreide seg om et partisk ønske om å hjelpe SIANs meningsmotstandere å slippe unna med vold.

– Politiet sier at betjenten slapp gjerningspersonen og kom mot deg for å forsvare deg. Hva tenker du om det?

– Den forklaringen er helt uforståelig for meg. Jeg har jo et ti minutter langt opptak med opptrinnet, samt min samtale med politimannen, og det er ingenting der som indikerer noe sånt. Dette må være noe de har funnet på i ettertid. Det var ingen andre synlige aggressorer til stede. Jeg sa til ham at han skulle løpe etter og ta ham. Han sa ingenting om å beskytte meg, han tok jo tak i meg, som for å nøytralisere meg, sier Thorsen.

Han tror likevel ikke politimannen gjorde dette bevisst. Betjenten visste ikke hvem han var.

– Han spurte jo NRK-journalisten og Ervin Kohn om de visste hvem jeg var. Han burde selvsagt ha sett hvem som var den aggressive part, selv om han kom inn i situasjonen veldig sent. Han har fått hard medfart på Facebook, der det hevdes at han gjorde dette for å hjelpe voldsmannen å slippe unna med vold mot meg, på grunn av egne meninger. Men jeg tror altså ikke det. Det var en feilvurdering. Vi har ingen grunn til å tro det er noe mer. Han visste som sagt ikke hvem jeg var, sier Thorsen