Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
annonse
annonse

«Menn som hater kvinner i Forsvaret,» er overskriften til Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum i en artikkel publisert fredag. Saken omhandler Resett og undertegnede. Ingressen fortsetter slik: «Velkommen til en verden av løgn, halvsannheter og konspirasjonsteorier.» Men er det sin egen verden Stavrum ønsker velkommen til?

Han spør også:

– Er det riktig å gi Resett oppmerksomhet, eller bør norske medier neglisjere nettstedet?

annonse

Nettsted? Ja, «nettavis» ville vel gi oss for mye legitimitet. Og som illustrasjon bruker Stavrum det mest ufordelaktige bilde som finnes av meg i NTBs arkiv, et med sammenknyttet munn, med et skjermbilde av artikkelen om Kvinner, politisk korrekthet og KNM Helge Ingstad lagt over.

Selv om lederkommentaren omhandler nettopp denne artikkelen på Resett, linker ikke Stavrum til den slik normal presseskikk tilsier. Leserne hans gis ikke mulighet til å sjekke kilden selv, de skal bare tro på Stavrum.

Hele dette forsøket fra Stavrum på å sverte en brysom konkurrent for Nettavisen skinner tydelig gjennom. Han skriver også:

– Ytterst til høyre i norsk offentlighet finnes nettstedet Resett. Navnet kan være et ordspill på å se om igjen, og å trykke på reset-knappen på datamaskinen. Norge har ikke vondt av nettsteder over hele den politiske skalaen, særlig ikke når vi vet at de toneangivende avisene har en klar overvekt av rødgrønne journalister. Men det er ikke en fribillett for å spre løgner og halvsannheter, i en saus av konspirasjoner. Siste eksempel er fire milliarders-forliset til KNM Helge Ingstad, er Resett-redaktøren uten nærmere faktasjekk insinuerer at kvinner har skylden.

annonse

Gjør jeg det? Ironien er at Stavrum selv «sprer løgner og halvsannheter», rett og slett ved å hevde helt udokumentert at løgn er noe Resett bedriver. For hvor er belegget hans for disse beskyldningene? Det finnes ikke. Resett har ikke en svakere historikk på dette enn det Nettavisen selv eller andre i MSM har, og når vi blir gjort klar over en sjelden feil i egne artikler retter vi de umiddelbart og beklager – i større grad enn andre gjør.

Stavrum + Grande = Sant

Og la meg også minne Stavrum på hans egne utspill da Resett sprakk Grande-saken i januar. Under tittelen Stygge og usanne rykter mot Trine Skei Grande skrev han om Resett-avsløringene at «Saken er sjekket og henlagt av de fleste store norske mediene for flere år siden (…) Når politikere blir utsatt for usanne rykter, velger de normalt ikke å kommentere dem for ikke å gi næring til ryktene. Men standhaftigheten i bakvaskelsene av Venstre-leder Trine Skei Grande har vært så vedvarende at hun gjør klokt i å ta et oppgjør.»

Usanne rykter? De fleste vet vel nå at det Resett skrev var korrekt og er blitt bekreftet av den da 17-år gamle gutten. Stavrum og hans kumpaner i MSM klarte altså å «sjekke og henlegge» en sak som Resett med små ressurser klarte å finne frem i ti år senere.

Muligens er det også med overlegg at Stavrum gjentatte ganger skriver etternavnet mitt feil, som Luraas og ikke Lurås, men verre er det at han påstår at jeg skriver at det er en «gedigen konspirasjon» for å skjule at kvinner er en mulig årsak til havariet.

annonse

Det har jeg aldri gjort. Men det jeg skriver, er at temaet kvinner i Forsvaret er sterkt uønsket. Det er opplest og vedtatt at det er bra. Og Stavrums og andres angrep på Resett og meg bekrefter nettopp hvilket tabu vi har rørt opp i.

Resett er en brysom konkurrent

Men for Stavrum er angrepet på Resett også motivert av andre kalkyler. Tidligere i år skrev Stavrum til ansatte i Nettavisen at de hadde opplevd en «massiv leserflukt» til blant annet Resett.

– For Nettavisen er dette farlig, skrev redaktøren i e-posten og ba dem fokusere mer på problemer knyttet til innvandring.

Nettavisen har nå ansatt Listhaug-rådgiver Espen Teigen. Trolig er dette også et forsøk på å ikke miste lesere. Teigen har teft. Kanskje slik teft Stavrum og resten av redaksjonen selv har mistet.

Det er greit å ønske seg mange lesere og klikk. Det gjør også Resett. Men hva brenner du for, Stavrum? Hvorfor trengs Nettavisen? Hvilke rolle skal dere spille?

Stavrum kan skrive godt, og gjør det fortsatt noen ganger. Men så svikter det også her og der. Har han en underliggende overbevisning eller integritet? Man kan ha sine tvil. Før sommeren slo han hånden av Karine Haaland, fordi Nettavisens egne ansatte gjorde opprør. Stavrum ga etter og Haaland skriver nå på Document isteden etter å ha blitt vist døren hos ham.

Nettavisen har holdt på siden 1996. I løpet av mer enn 22 år setter det seg lett en viss mangel på glød i stab og ledelse, og med Amedia som eier, blir etablissementsfaktoren lett høy. Slik sett er det naturlig at man blir litt stresset når det kommer en (vital) utfordrer som Resett.

Men kjære Gunnar, neste gang du skal angripe Resett med dårlig skjulte hersketeknikker som å diskutere hvorvidt vi skal «neglisjeres» eller gis «oppmerksomhet», så gjør nå i det minste det presseetiske minimum å linke til de artiklene du hevder vi bør «be om unnskyldning» for. Så kan dine egne lesere på en enkel måte avgjøre om du har integritet, eller om du sprer usannheter (fake news) om dine egne konkurrenter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon