Hamid med sin sexslave Almas. Skjermdump fra video.
Del saken
 • 31
 •  
 •  
 •  
 •  

Fenomenet kalles bacha bazi – lek med gutter – og er en tradisjon som foregår åpenlyst uten straff i Afghanistan. Expressen har møtt sikkerhetsvakten Hamid, som i tre år har hatt 13 år gamle Almas som sexslave. Nå nærmer det seg slutten på Almas «karriere»: 

– Når guttene får skjegg og bart, kaster vi dem ut.

Begge foreldrene til Almas døde da han var 10 år gammel. Gjenlevende slektninger som skulle ta vare på ham var voldelige, derfor rømte han. Litt senere fant Hamid Almas på gaten og tok gutten med seg hjem. Han forteller at han gir gutten alt han trenger:

– Dette er en favorittsyssel, jeg elsker gutter.

Tradisjonen bacha bazi har eksistert helt fra perserenes tid og praktiseres både av pashtuner og tadjiker. Bacha bazi er romantisert i afghansk litteratur og musikk.

Det er gjerne menn med makt eller penger, som krigsherrer, politi og militære ledere som bruker gutter for egen nytelse på denne måten. Amerikanske soldater som ble sendt til Afghanistan ble beordret til å overse denne praksisen, da det var en integrert del av afghansk kultur.

New York Times avslørte i 2018 en hemmeligstemplet rapport som fortalte at afghanske militære ledere som hadde sexslaver gikk fri, mens amerikanske soldater som reagerte på praksisen ble refset og bedt om å ignorere foreteelsene.

Dan Quinn, kaptein i en spesialstyrke, ble vitne til at en mann voldtok en gutt som var lenket fast i en seng inne på en militærbase. Han fikk sparken da han angrep overgriperen fysisk. Quinn uttalte til New York Times:

– Vi overlot makten til folk som var verre enn Taliban.

Det har også hendt at amerikanske elitesoldater som har protestert mot praksisen er blitt drept av aghanere.

Ulik praksis av bacha bazi
Noen afghanske menn har slike gutter boende hjemme hos seg, slik som Hamid med Almas. Andre leier inn gutter til fester, kler de opp i kjoler, sminker de som jenter og får de til å underholde med dans. Etterpå kan mennene ha sex med guttene.

I Afghanistan lever menn og kvinner som ikke er gift eller i slekt svært adskilt, man kan få et dårlig rykte av noe så uskyldig som å hilse på hverandre. Tilgangen til kvinner er altså svært begrenset. Men at menn har seksuelle forhold til unge gutter vekker ingen oppsikt.

Hamid vil ikke gifte seg, det er for dyrt og han er ikke interessert i kvinner:

– Jeg foretrekker gutter. Han jobber på åkeren, selger frukt, og om natten sover vi sammen. Det er vår personlige sak og ingen andre skal bry seg (…) Alle vet om det, også politiet. –. Det er noe som kommer fra våre hjerter.

Tar de med sin kultur hit?
I Sverige har det vært flere saker hvor afghanske gutter har gruppevoldtatt andre gutter, slik som denne saken fra Uppsala. Når Øyvind Eikrem etter drapene i Trondheim kalte nordmenn for naive som ikke forsto hvor voldelig afghansk kultur var, fikk han massiv kritikk og ble kalt inn på rektors kontor. Men en ny studie støtter Eikrems syn, som Resett tidligere har omtalt.

Her en kort film med Hamid og Almas (Almas er ikke guttens egentlige navn):

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 31
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]