Illustrasjonsbilde. Den polske ambassaden i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
annonse
annonse

Den polske ambassaden i Oslo fastslår at Polens myndigheter ennå ikke har mottatt noen formell anmodning fra Norge om å kalle tilbake konsul Slawomir Kowalski. Saken har fått mange til å spekulere i om ikke Norge ønsker å kvitte seg med konsulen på grunn av innblanding i barnevernssaker.

Mandag rapporterte Resett at Dr. Slawomir Kowalski, som har vært konsul for Polen i Norge i fem år, er blitt erklært uønsket her i landet, og at norske myndigheter har anmodet Polen om å kalle ham hjem. Utenriksdepartementet bekreftet mandag denne opplysningen overfor Resett, og begrunnet dette med Kowalskis adferd, som angivelig skal ha vært upassende for en diplomat. 

Tirsdag kunne Resett melde at Polens utenriksminister, Jacek Czaputowicz, har avklart at man fra Warszawas side ikke har tenkt til å etterkomme Oslos anmodning om å kalle tilbake diplomaten.

annonse

I en kommentar til Resett gjentar en representant for Polens ambassade i Oslo den polske utenriksministerens beskjed om at Kowalski skal forbli i Norge til hans tjenesteperiode går ut i juni i år.

– Republikken Polens utenriksminister Jacek Czaputowicz har tatt en avgjørelse på at Kowalski skal forbli på posten inntil slutten på hans tjenesteperiode, som går ut i juni i år. Konsul Kowalski har utført sine plikter, som leder for den konsulære seksjonen ved Polens ambassade til kongeriket Norge, siden 2013, sier rådgiver ved ambassaden, Malgorzata Cichucka, til Resett.

Ingen formell anmodning

annonse

Hun sier, som utenriksministeren, at man fra polsk side anser anklagene mot Kowalski som grunnløse.

– I det polske utenriksdepartementets øyne er årsakene som oppgis av den norske siden grunnløse, og man har et positivt syn på konsul Kowalski, spesielt hva gjelder hans aktivisme for å trygge polske familiers interesser.

Cichucka påpeker at man ennå ikke har mottatt noen formell anmodning fra norske myndigheter i denne saken.

– Når det gjelder den angivelige forespørselen fra det norske utenriksdepartementet om å kalle tilbake Kowalski fra sitt oppdrag, ønsker vi å informere om at vi ennå ikke har mottatt noen formell korrespondanse fra den norske siden i denne saken. 

Vendetta

Den polske journalisten Henryk Malinowski, som er bosatt i Norge, sier til Resett at han støtter uttalelsene fra polske myndigheter. Han mener dette ligner en vendetta mot Kowalskis person, på grunn av sistnevntes engasjement for polske familier i konflikt med barnevernet. 

annonse

– Jeg er helt enig med polske myndigheter. Det høres ut som en slags hevn mot Kowalski. En slags personlig hevn som følge av hans engasjement i polske borgeres barnevernssaker. Han har vært opptatt av å bevare deres konstitusjonelle rettigheter, sier Malinowski.

Han minner om at det ikke bare er fra Polen det har kommet massiv kritikk mot barnevernet i Norge.

– Barnevernet har fått en status som en hellig ku. En elefant i rommet. Det er jo ikke bare Polen som er kritiske til barnevernets håndtering. Det har jo kommet kritikk fra Menneskerettsdomstolen i Strasbourg også, og fra flere andre land. Det er en kjent sak at barnevernet vekker reaksjoner og har et dårlig rykte. Men norske politikere har berøringsangst når det gjelder å ta opp disse kontroversene.

Konsekvenser

Også det faktum at enkelte norske borgere har fått beskyttelse i Polen, har blitt lagt merke til av norske myndigheter, sier Malinowski. 

– En annen side av denne saken er jo at stadig flere norske borgere søker beskyttelse i Polen, på grunn av barnevernet. Dette blir jo også lagt merke til i Norge. Polen er blitt et problem for norske myndigheter, som må støtte barnevernssystemet lojalt. Ingen rører ved det. Ingen vet hvordan man skal påbegynne reformer.

– Om polske myndigheter fortsetter å nekte å tilbakekalle Kowalski, hva vil bli konsekvensene for de diplomatiske forbindelsene mellom våre to land?

Den siste beskjeden det polske utenriksdepartementet har kommet med er at konsulens tjenestetid utløper i juni, og at man ikke akter å kalle ham tilbake før den tid. Så skal saken tas opp til vurdering. Det har versert rykter om at han ikke forlater Norge, så vil han bli uttransportert ved tvang. Jeg vet ikke om dette er bekreftet.

Deportasjon

Onsdag kunne NTB melde at Utenriksdepartementet, ved konstituert underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde, har antydet at de vil tvinge Kowalski ut av landet. 

– Jeg synes det er særdeles urettferdig. At noe slikt skulle kunne skje med en norsk konsul i Polen er helt uhørt. Det er en svært arrogant opptreden fra norske myndigheter, sier Kowalski.

Han forteller at den polske regjeringen, som utgår fra det konservative partiet Lov og rettferdighet (PiS), er blitt demonisert i norsk offentlighet.

– Relasjonene mellom Norge og Polen har vært lunkne helt siden Polen fikk ny regjering i 2015. Det har jo kommet massiv kritikk mot denne regjeringen i norsk presse og samfunnsdebatt. Man nærmest forteller folk at Polen har fått et fascistisk styre. Så da har forholdet vært anspent.

Viktige økonomiske forbindelser

– Men på næringslivssiden er relasjonene gode. Det er mye utveksling på dette området, og tette økonomiske bånd mellom Norge og Polen. Særlig eksporten av norsk fisk til Polen har vokst massivt. Også EØS-avtalen gjør Polen viktig for Norge, konstaterer den polske journalisten.

Nettopp på grunn av disse viktige økonomiske båndene, tror Malinowski at denne krisen vil gå over.

– Jeg tror situasjonen vil ordne seg etterhvert, blant annet på grunn av de viktige økonomiske båndene. Norge høster kritikk fra alle kanter. Norske politikere blir nødt til å sette seg ned og se hva man kan gjøre med barnevernet, for man trenger et mer oversiktlig system, som ikke vekker slike reaksjoner. Det er som en elefant i rommet. Og den blir ikke prioritert. Etterhvert blir man nødt til å vurdere dette, for å se hva som kan gjøres, sier han. 

Malinowski kommer avslutningsvis med en oppfordring til norske styresmakter.

– Jeg skulle ønske at norske politikere tenkte igjennom og så på saken som den er, uten å forsvare barnevernet ukritisk. Organet må bli underlagt saklig kritikk, og man må ta kritikken til vurdering. Jeg håper den diplomatiske krisen kan bidra til endringer i barnevernssystemet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon