Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I en kommentar opplyser statskanalen at de kan forstå at enkelte kan føle seg «ført bak lyset» av deres metoder i NRK Satiriks’ omstridte Resett-sak.

annonse

Fredag forrige uke kom nyheten om at NRK Satiriks hadde kopiert sitater fra Utøya-terroristen Anders Behring Breiviks «manifest», som de først oversatte til nynorsk, for så å poste dem i Resetts kommentarfelt ved hjelp av en falsk profil med navn Jan A. Johansen. 

«Knytter Breivik til Resett»

Mandag kunne Resett rapportere at det var kommet rundt 60 klager til Kringkastingsrådet etter at NRK Satiriks publiserte sin sak. Resett-redaktør Helge Lurås har fremholdt at NRK har forsøkt å knytte Breivik til Resett. Videre har han minnet om at det var de grusomme massakrene Breivik ble dømt for, og ikke de politiske standpunktene han uttrykket i sitt «manifest».

– Når det gjelder koblingen til Anders Behring Breivik for øvrig, så var det altså ikke for manifestet han ble dømt, men for terrorhandlingene, skrev redaktøren i en kommentar fredag.

Les også: Lisensbetaler: – NRK har trådt over streken for all anstendighet

«Ført bak lyset»

Redaktør Charlo Halvorsen i NRK Underholdningsavdelingen sier til Resett at de har forståelse for at noen kan føle seg lurt av Satiriks’ metoder.

– Vi har ikke noe vanskeligheter med å forstå at noen kan føle seg lurt og ført bak lyset av metoden som blir brukt i denne saken. Men skjult identitet i forskjellige former er ikke et ukjent virkemiddel i satire og humor.

Andre nettsteder

– Hvilke av de kommentarene som ble postet av den falske profilen Jan Atlas Johansen ville ha blitt slettet hos NRK?

– Jeg kan ikke svare på hva som ville gått gjennom på andre nettsteder som vi ikke har forsøkt, sier Halvorsen. 

På spørsmål fra Resett om hvor mye det kostet å lage innslaget, svarer redaktøren at han ikke har «noe kostnadsoverslag på dette enkeltstående innslaget».

Les også: Koker over egen Fake News. Kan ikke Twitter-venstre elementær tekstanalyse?

Utøya-overlevende

– Hva tror dere de Utøya-overlevende mener om at dere skaper blest om «Breivik-manifestet»?

– Jeg vet ikke hvordan Utøya-overlevende har reagert på innslaget. Men jeg vil tro at ganske mange ser positivt på at vi retter søkelyset på at deler av terroristens tankegods har blitt en del av den offentlige samtalen. Det synes jeg vi fikk vist, så får andre vurdere om det ble en suksess eller ikke. Jeg regner med at det handler mye om hvem du snakker med, sier Charlo Halvorsen. 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.