Foto: JOEL SAGET / AFP
annonse
annonse

Resett-kommentator Maria Zähler kan igjen publisere, like og dele innlegg på Facebook, etter en massiv kritikkstorm mot den sosiale plattformen. 

Onsdag kunne Resett rapportere at Maria Zähler var blokkert fra å publisere på Facebook, etter å ha publisert flere islamkritiske innlegg.

– Jeg skulle ha vært blokkert frem til 13. april, altså i tre dager. Da jeg testet å legge ut et innlegg i formiddag oppdaget jeg at jeg igjen kunne poste fritt. Det skulle selvsagt bare mangle. Jeg har ikke skrevet noe som omfatter trusler eller demonisering av hele grupper. Kun kritikk av sjåvinistiske ideer og praksis, slår Zähler fast.

annonse

Les også: Facebook utestengte norsk-somaliske Shurika Hansen for «hatefulle ytringer» (legitim islamkritikk), innrømmer nå at de «tok feil»

Støtte

Hun er imidlertid ikke alene om å ha blitt blokkert fra å publisere på Facebook. Det kommer stadig nyheter om at mer eller mindre profilerte personer blokkeres eller stenges ute for å ha ytret seg kritisk til islam. 

– Det er dessverre ingen selvfølge at Facebook ombestemmer seg. Den eneste grunnen til at blokkeringen av meg ble opphevet er at jeg er relativt kjent, deltar i den offentlige samfunnsdebatten og har en plattform som når ut til mange mennesker. Noen ganger er ikke det heller nok. Shurika Hansen er fortsatt utestengt, for niende gang.

annonse

Etter at nyheten om blokkeringen kom, reagerte mange med å bombardere Facebook Norge med e-poster for å få gjenåpnet Maria Zählers og Shurika Hansens profiler. Resett-saken om Zählers blokkering toppet Storyboards rangering over de mest delte sakene i sosiale medier under store deler av dagen torsdag. Hansen er imidlertid fortsatt utestengt fra plattformen.

Les også: Utestengt fra Facebook for å ha sitert Koranen

Ytringsfrihet på nett

Zähler oppfordrer nå regjeringen til å ta affære for å sikre nordmenns ytringsfrihet på nett. 

annonse

– Hvem vet hvor mange som blir blokkert, som vi aldri hører noe fra? Hva med de som ikke er så heldige at deres blokkering blir mest delte nyhetssak i sosiale medier? spør hun, og fortsetter:

– Det er så lett for folk å bare avfeie de som reagerer på å bli utestengt som sutrete, og å mene at dette er en bagatell. Men det er ikke helt enkelt når sosiale medier betyr så mye som de gjør i dag, når alle du kjenner bruker en plattform du blir utestengt fra. Det er ikke bare å bytte til en plattform ingen av de du sosialiserer med er på. Derfor er dette sensur i praksis, og regjeringen må ta grep. Sosiale medier må tvinges til å ivareta nordmenns grunnlovsfestede rett til ytringsfrihet.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon