Flere Facebook-brukere melder overgang til plattformen MeWe, i frustrasjon over Facebooks repressive holdninger til visse meningsytringer.
Det har i lang tid vært et kjent problem at høyreorienterte, innvandringskritiske stemmer blir utestengt eller blokkert fra å publisere på Facebook. Det er særlig kritikere av islam som rammes av Facebooks repressive standarder.
Også Resetts ansatte har blitt berørt av Facebooks kamp mot islamkritiske ytringer. Shurika Hansen har vært utestengt ni ganger, og undertegnede ble nylig blokkert fra å publisere, like og dele innlegg.
Alternativer
Mange ser seg derfor om etter et alternativ til Facebook, og flere løfter nå frem plattformen MeWe som en erstatning. MeWe er et amerikansk, sosialt medium, startet av Mark Weinstein i 2012. Plattformen setter personvernet høyt, og skaperne har blitt kritisert for sin åpenhet for alle mulige synspunkter, også de som er anti-vitenskapelige.
Plattformen markedsfører seg selv som et alternativ til Facebook.
«Bedre enn limbo»
En av dem som har sluttet seg til MeWe er den islamkritiske kunstneren og satirikeren Thomas Knarvik. Han forteller Resett at MeWe ennå ikke fungerer optimalt, men at det tross alt er et bedre alternativ enn å være prisgitt Facebooks velvilje.
– Så lenge jeg får en 30-dagers omtrent bare for å vise meg, må jeg se meg om etter andre plattformer. MeWe er fortsatt ikke spesielt bra, hverken visuelt eller oversiktlig, men langt bedre enn det limbo jeg befinner meg i måned etter måned, når jeg er utestengt fra Facebook. Det hender jo ikke lenger at jeg bare får noen dager eller maks 14 dager. Jeg blir jo konsekvent idømt en 30 dagers bot, hver eneste gang, sier Knarvik.
Massemigrasjon
Flere islamkritikere har på Facebook annonsert sin overgang til MeWe, noe som har resultert i en strøm av gamle Facebook-brukere til den nyoppdagede plattformen. Knarvik selv valgte MeWe etter anbefaling fra andre.
– Grunnen til at jeg valgte MeWe er at andre på Facebook anbefaler det, og da jeg inviterte mine venner nå nylig ble det nærmest massemigrasjon. Veldig hyggelig, og veldig nødvendig. Det betyr jeg kan tegne drøyere ting, altså ikke drøyere for drøyhetens og provokasjonens skyld, men jeg slipper å tenke på sensur, og det gjør tankene og dermed også bildene friere, slår kunstneren fast.
Les også: Maria Zählers Facebook-profil låst opp før tiden etter kritikkstorm
Forankring
Thomas Knarvik er sikker på at hans følgere i sosiale medier har lært seg ham å kjenne, og derfor tolker hans bilder på basis av de frihetsverdiene Knarvik har vært tydelig på at han står for.
– Over tid har mine Facebook-venner akseptert meg for den jeg er, og mine tegninger som resultat av et tankegods de aksepterer, og leser utifra den moral og etikk de har lært seg at jeg besitter. Dette er en sunn utveksling. Jeg kan være så drøy jeg bare kan i underholdningsøyemed, for de som kjenner meg vet jeg har en kjerne som er godt forankret i et felles prosjekt som omhandler likestilling, respekt, og troen på at felles moral gir grunnlag for et trygt og godt samfunn. Dette er grunnlaget venstresiden, islam og Facebook ønsker å utfordre og rokke ved, men så lenge jeg opponerer mot denne naiviteten og stadig blir straffet for det, vel, det er kun en taper i dette regnestykket, og det er de som undergraver ytringsfriheten. Vann finner alltid en vei. «Be Water my friend», som Bruce Lee sa.