OSLO 20150924. Illustrasjonsbilde av aviser. Papiraviser. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Resett har 40-60.000 unike brukere innom nettsiden vår hver dag. VG har over 1 million. NRK oppgir å ha 750.000 innom sin forside hver dag, Dagbladet og TV 2 har nok omtrent det samme. Deretter følger Nettavisen og Aftenposten, hver med ca. 400.000.

Selv Dagsavisen er større enn Resett. Fredrik Solvang sa på Debatten at Dagsavisen hadde om lag 90.000 unike brukere innom hver dag.

Resett er på alle måter en outsider. Vi vokser raskt, ja. Men er fortsatt en mygg sammenliknet med gammelmediene – MSM. Det er Davids kamp mot Goliat.

annonse

Men Goliat er likevel påfallende nervøs. For MSM kommer stadig tilbake til en artikkel jeg skrev i juli i fjor der jeg ba folk om å «kutte ut de etablerte mediene en hel måned».

Fra artikkelen:

Resett ønsker å vinne folks oppmerksomhet. Vi vil at så mange som mulig i dette landet er innom nettsiden vår minst én gang om dagen, helst to ganger eller flere. (…) På sosiale medier er vi allerede blant de 5-8 største nyhetskanalene nesten hver dag. Våre saker deles mye. Og direktetrafikken på resett.no er også bra, kanskje eksepsjonelt bra gitt vi bare er ti måneder gamle. I en nylig undersøkelse svarte 7 % av befolkningen at de var innom Resett minst en gang i uken.

annonse

Men mediebruk er også vane. Resett er små i forhold til VG, TV 2, NRK, Dagbladet, Nettavisen og Aftenposten. (…) Folk bruker altså uendelig mye mer tid på å scrolle seg gjennom de store, etablerte til sammen, enn de gjør på Resett og andre alternativer som HRS og Document.

Jeg tror det skyldes tankeløs vane. Folk gremmes og frustreres over det springende innholdet og den salige blandingen av alt mulig rart, kombinert med enten påfallende vinklinger eller slitent, uoriginalt meningsinnhold. Men likevel åpner flertallet av oss nettsidene til MSM hver morgen, og flere ganger daglig.

Det har blitt til en avhengighet av et rusmiddel som ikke gir noen nevneverdig tilfredsstillelse lenger, men som bare døyver fraværets ubehag. Abstinenssymptomer.

Det finnes et liv uten MSM. Et godt liv. Et friere liv. Er liv i bedre balanse. Bruk derfor sommeren som en avvenningskur. Ikke åpne nettsider som dere en gang frekventerte jevnlig. Slett appene og bokmerkene fra MSM. Ta en lang pause. Nyhetene fra inn- og utland skal vi love å presentere på Resett uansett.

Å kutte ut de etablerte mediene en hel måned kommer til å føles godt. Fortell det til en venn som ennå ikke leser Resett også.

Reaksjonene

annonse

Denne artikkelen, som den aktuelle dagen ble lest av mindre enn 10.000 mennesker i Norge, omtrent så mange som jeg forventet da jeg skrev den, ble deretter en av begrunnelsene Redaktørforeningen brukte for å avslå min søknad om medlemskap. Som det het fra Harald Stanghelle: «NR finner det uforenlig med medlemskap i organisasjonen å oppfordre publikum til å boikotte andre medier.» Han siterte også et fullt avsnitt fra artikkelen min for å understreke hvor indignerte de var.

Etter oppfordringene til annonseboikott av Resett og vår kritiske dekning av denne, har igjen min oppfordring om å avvenne seg fra MSM blitt brakt opp. Dagbladet skrev nylig på lederplass at «Helge Lurås har selv oppfordret til boikott av norske medier. Resetts bekymring for ytringsfrihet og mediemangfold klinger hult.»

Og slik har min sommerartikkel fra i fjor blitt fremstilt gjentatte ganger. Resett skulle være imot mediemangfold fordi jeg oppfordret til «boikott» av MSM.

Absurd

Men la meg bruke uttrykket «kjære vene». Det er da fullstendig urealistisk å tenke seg at en oppfordring fra en redaktør for en nettavis som i fjor sommer hadde om lag 25-30.000 daglige lesere på noen måte skulle føre til at de etablerte norske mediene med millioner av lesere ville merke signifikant nedgang i lesertallene. Det var jo mer en spøk å regne fra min side. Og samtidig var det en måte å beskrive medievaner på. Det var en analyse av hvor vanskelig det er å etablere seg og komme opp på det nivået som de store er.

Det er fullstendig urealistisk å tenke seg at VG, Dagbladet, NRK, Tv2, Nettavisen og Aftenposten ikke kommer til å dominere nordmenns nyhets- og meningskonsum i tiår fremover. Som vi har påpekt før: De andre mediene har tusenvis av journalister til sammen og budsjetter på flere milliarder kroner. Bare i Klassekampen har de 56 personer i redaksjonen og 101 ansatte totalt. De får 42 millioner kroner i pressestøtte hvert år.

Resett teller 10-12 personer i redaksjonen. Vi har et budsjett langt under 10 millioner kroner i året og har gått med underskudd siden vi startet opp. Stadig er vi ute etter å tigge penger fra leserne for å holde oss i live. Har gammelmediene noen grunn til å frykte oss? Tror de virkelig at Resett lider av stormannsgalskap og at vi forventer at VG, NRK og de andre forsvinner fra mediefloraen fordi vi oppfordrer folk til å ikke lese dem?

Det hele er faktisk ganske så absurd. Ja, såpass besynderlig at jeg i det lengste trodde jeg skulle slippe å skrive denne artikkelen. Men la meg avslutte med en illustrasjon på hvilken innflytelse vi rent faktisk mener at vi har:

Jeg oppfordrer alle til å lese MSM ekstra hyppig i ukene som kommer. Det er svært viktig å få med seg perspektivene fra det rådende paradigmet. De har 98 prosent av mediemarkedet nå, og det er ytterst viktig for ytringsfriheten og demokratiet at denne prosentandelen holder seg like høy i fremtiden.

Jeg advarer også mot at for mange mennesker tegner medlemskap eller donerer penger til Resett.

Før dere vet ordet av det, har vi monopol.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon