Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Redaktøren i Dagsavisen, Eirik Hoff Lysholm, kan virkelig få det forvirrende og uklart sagt.

r han som ansvarlig redaktør nå helt ubegripelig «forsvarer seg» med hensyn til hvorfor han nå stenger ned avisens kommentarfelt, forøvrig en elendig avis med vanvittige 32 millioner i statsstøtte, er det lett å bli forundret.

For Lysholm vil åpenbart ikke lenger lese lesernes åpne ærlige meninger i kommentarfeltet. Og slik og samtidig uteblir nettopp den «rausheten» som han utrolig frekt påberoper seg og sine medarbeidere i sakens sammenheng.

annonse

Les også: Nettavisen stenger sine kommentarfelt med umiddelbar virkning

«Mangfold»

Bare Vårt Land (37 millioner) og Klassekampen (43 millioner) overgår Dagsavisen i statens subsidierende pressestøtte. Alle tre er på venstresiden og spiser grovt av felleskapets midler som – opprinnelig og uttrykkelig – var ment å skape et større nasjonalt meningsmangfold, det totalt motsatte av dagens virkelighet. Faktisk, dersom noe alvorlig «mangler» ved og blant dagens riksmediene, er det nettopp mangfold.

Derfor, Erna Solberg, hvorfor tillates slikt, samt de enorme 6 milliarder som går til den ensrettende NRK-roperten? Jeg bare spør. Spesielt med ny moderne teknologi og klipp og lim-redaksjon som gjør dagens nyhetsformidling langt enklere, og mye billigere å produsere.

annonse

Avvikle pressestøtten

Jeg har lenge ment at pressestøtten, som sågar innbefatter avisenes fordel av momsfritak, snarest må avvikles. I sum er denne støtten til et nær meningsmonopol blitt, en totalt og helt forfeilet samfunnsberettigelse. Og når vi nå samtidig ser at det ikke bare er avisenes trykte innhold som blir sensurert gjennom deres utestengelse av oss annerledes tenkende, men nå også kommentarfeltene, er dette til ytterligere kveling av sannhet og ytringsfrihet. Dette påminner oss om fremmede diktaturer, og alt annet enn et demokrati, må jeg si. Ikke en eneste dagsavis i Norge finnes som ikke er sosialistisk og konform.

Som første ledd i en etterlengtet «utluftning», må pressestøtten øyeblikkelig frataes alle aviser som har stengt ned eller som fremtidig stenger ned for folks tilvante adgang til kommentarfelt. Lysholm forsøker med sitt politiske språk å få løgner til å høres sannferdige ut – for å parafrasere den berømte Georg Orwells bok om samme tema. Men Lysholm og Dagsavisens hensikt er i realiteten å stoppe sine egne leseres mulighet til å kunne kritisere avisens redaksjon. Det er ikke meningsmangfold det, man vil kun beskytte seg selv, i sin feighet. Det hele virker noe desperat på meg.

Les også: Arne Strand kobler Sylvi Listhaug til «nyfascisme»

Leserne flykter

annonse

At Dagsavisen blir en enda dårligere avis, har selvfølgelig den helt naturlige konsekvens at leserne flykter. Uten 32 millioner er avisen overhodet ikke forretningsmessig levedyktig. Selvsagt bør den nedlegges ellers slåes sammen med andre, som kan gjøre den kvalitetsmessig konkurransedyktig, altså med et innhold som selger. Jeg er for eksempel parat til å kjøpe den for en billig penge, uten deretter å trenge statens fortsatte støtte. Samfunnet ville slik spares for store penger og spesielt dersom samtidig også avisene Vårt Land og Klassekampen måtte stå på egne bein. Av disse to avisene tror jeg Klassekampen kan overleve. Nedtrappingen av avisstøtten kunne gjøres praktisk i to etapper, neste år med 50% straks-kutt og ett år deretter hel-kutt for å tillate rimelig tilpasning og nedbemanning. Momsfritak kan fortsatt tillates; ikke annen subsidiering.

Avslutningsvis, når Lysholm absurd påstår at deres kommentarfelts nedstengning gir et bidrag til «en åpen og raus offentlig samtale», er det så latterlig at han og Dagsavisen dummer seg loddrett ut. Men gjerne for meg, avisen tilfører oss intet verdifullt annet enn til opptenning i peisen. Og til det bruk har vi nok av andre og bedre aviser.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon