Ledere for partier på ytre høyre var torsdag samlet i Praha for å samordne seg foran EU-valget. Bildet viser belgiske Gerolf Annemans, franske Marine Le Pen, nederlandske Geert Wilders og tsjekkiske Tomio Okamura. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Marine Le Pen, leder av partiet Rassemblement national (Nasjonal Rally, tidligere Nasjonal Front) har spådd at en gruppe likeverdige høyrepartier vil oppnå «en historisk prestasjon» under EU-valget torsdag, skriver Times of Israel.

Det har hun rett i.

Les også: Le Pen er nå mer populær enn president Macron i Frankrike

annonse

Ingen tvil lenger: Meningsmålingene er klare. Marine Le Pens parti ligger øverst i Frankrike. Et høyrenasjonalt parti leder i Nederland, med Geert Wilders Frihetsparti på slep. Sverigedemokratene ligger tett nær førsteplassen i Sverige. Flere innvandringskritiske partier popper opp i Danmark, i konkurranse med Dansk Folkeparti. I Tsjekkia øker det nasjonale partiet sin oppslutning kraftig. Bare for å nevne noen eksempler.

Og selvsagt: Regjeringspartier som Salvinis Lega og Viktor Orbans parti i Ungarn kommer også til å gjøre solide valg. Kun Frihetspartiet i Østerrike har problemer etter en korrupsjonsskandale.

Kort sagt: EU-valget kommer med sikkerhet til å bli en manifestasjon mot innvandring, islam og EU selv. Det blir uten tvil et jordskjelvvalg.

Les også: Høyrepopulister kan bli nest størst i EU-parlamentet

annonse

Brakvalg for Marine Le Pen

Og Marine Le Pen selv: Hennes parti leder i meningsmålingene og ser ut til å bli det største partiet i Frankrike ved valget. Ifølge Politico har det nå en oppslutning på 23, 24 prosent, som vil gi plass for 22 partimedlemmer i EU-parlamentet.

President Emmanuel Macrons parti ligger nesten likt med Le Pens, mens selv om han skulle skli forbi i innspurt vil resultatet for Le Pen være formidabelt.

Les også: Salvini: – Juncker og Co. ødelegger Europa

Den franske økonomi- og næringsministeren Bruno Le Maire uttrykker panikk over mulighetene for at Le Pens Rassemblement National skal vinne EU-valget og bli største parti i Frankrike. Søndag uttalte hun i følge Reuters at en seier for Marine Le Pen og hennes parti i Europavalget vil kunne skade euro og skade den franske økonomien og næringene.

annonse

– Hvis nasjonalistene, gjennom Marine Le Pen, vinner den 26. mai, vil det være seriøst for vår økonomi, det ville være seriøst for stabiliteten til euroen, sa Le Maire på et søndagsprat på BFM-tv, ifølge Reuters.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon