Tomio Okamura. Photo by Miguel MEDINA / AFP
annonse
annonse

Når velgerne stemmer over nytt EU-parlament 23-26. mai ligger det an til et flertall av EU-skeptikere fra Tsjekkia, viser en undersøkelse fra Politico.

Det sterkt innvandrings- og islamkritiske nasjonalistiske partiet Frihet og Direkte Demokrati, ser ut til å få inn 2 representanter og 11.14 prosent av de tsjekkiske stemmene. En kraftig fremgang bare denne måneden.

Den tsjekkiske statsministeren fra partiet ANO er EU-tilhenger og vektlegger at medlemskapet gir Tsjekkia tilgang til EUs indre marked. Han er selv forretningsmann, mangemilliardær og landets rikeste mann, men født i nabolandet Slovakia.

annonse

Les også: Presidentvalget i Tsjekkia: Islam- og EU-kritisk president, eller EU-vennlig akademiker

Men samtidig ønsker han vesentlige reformer. Samtidig med at EU-valget nærmer seg markerer Tsjekkia denne måneden 15 års medlemskap i EU. M

– Det er bra at medlemskap gir oss tilgang til EUs indre marked, som jeg anser som en av Europas mest vellykkede politikk. Jeg blir enda lykkeligere når de siste hindringene for fri bevegelse av tjenester fjernes. Dette bør være vår prioritet for neste EU-kommisjon, sa den tsjekkiske statsministeren Andrej Babiš på en nylig avholdt EU-konferanse i forbindelse med markeringen, ifølge Radio Praha.

Ønsker fortsatt å være et trygt land

annonse

Samtidig mente han at det bør prioriteres å gi medlemslandene større autonomi, særlig om hvordan EUs strukturfond blir brukt.

– Vi vil at land skal distribuere ressurser i henhold til sine egne prioriteringer, uten unødvendige administrative og andre kontroller. Jeg vil kjempe for dette! Jeg vil ikke ha dette systemet der EU-kommisjonen foreslår et budsjett, og medlemsstatene vet ikke engang hvorfor, sa statsministeren.

Babiš la også vekt på at Tsjekkia er det «syvende sikreste landet i verden» og mente at for å forbli det, må ulovlig migrasjon håndteres på europeisk nivå, og de ytre grensene til Schengen-sonen styrkes.

– Jeg tror ikke disse to kravene til oss, nemlig større økonomisk velstand og sikkerhet, krever nødvendigvis mer av unionen. De krever en mer effektiv union. Den nåværende formen er uholdbar. Vi er en del av unionen og kan endre den. Vi må snakke høyt når noe plager oss og unionen overgår sitt mandat, sa den EU-kritiske, men samtidig EU-vennlige tsjekkiske statsministeren.

Les også: Tsjekkias statsminister om EU: Makten må tilbake til nasjonalstatene

annonse

EU-skeptisk nasjonalistparti

Mer EU-skeptisk er partiet Frihet og Direkte Demokrati, ledet av Tomio Okamura. Han vil helt ut av unionen. Partiet ble stiftet i 2015 og hadde lav oppslutning de først årene, men gjorde et brakvalg med 10,64 prosent ved det tsjekkiske parlamentsvalget i 2017. Mye på grunn av slagordet «Stopp terrorisme, stopp islam».

Partiet samarbeider internasjonalt med andre høyreorienterte partier som Le Pens franske parti og Geert Wilders i Nederland. De har ved et par anledning deltatt på valgmøter i Praha. Nå ser det ut til at partiet for første gang vil bli representert i EU-parlamentet.

Og drahjelpen fra Le Pen ser ut til å ha hjulpet. For da hun og Geert Wilders besøkte Praha i begynnelsen av mai lå oppslutningen om Frihet og Direkte Demokrati på 7 prosent, mens den i løpet av måneden er vokst til 11,14 prosent. Partiet er i støtet og oppslutningen kan fort bli større på valgdagen.

Les også: Tsjekkisk nasjonalistparti får drahjelp av Le Pen og Wilders

Vil ut av EU

Under en pressekonferanse før møtet i Praha gikk både det tsjekkiske partiets leder og Geert Wilders inn for utmeldelse av EU. Alle tre var enig om at det var viktig å jobbe sammen for å begrense EUs innflytelse, og å styrke nasjonalstatenes rolle.

– Vi ønsker å forvandle europeisk samarbeid til et samarbeid mellom suverene og frie land. Jeg vil stemme for å forlate EU fordi dagens EU må opphøre, jeg tror ikke det er i stand til å reformeres, sa Okamura.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon