Photo by West Coast Surfer/Mood Board/REX (1284905a)
annonse
annonse

En Fafo-rapport om Holdninger til diskriminering, likestilling og hatprat i Norge har skapt mye oppmerksomhet.

Et av funnene var at hver femte respondent (26%) sa seg helt eller delvis enig i utsagnet «Jeg tror noen menneskeraser rett og slett er smartere enn andre».

NRK har nå sett på saken:

annonse

«Folk som identifiserer seg som svarte eller med latinamerikansk bakgrunn i USA og andre steder, oppnår i gjennomsnitt en lavere IQ-score enn folk som identifiserer som hvite eller asiatiske. Dette er rett og slett et faktum, men det gir ikke noen støtte i seg selv for en biologisk tolkning av forskjellene, skriver to universitetsprofessorer og en lektor i psykologi i en kronikk på nyhetsnettstedet Vox,» ifølge NRK.

Les også: Når skal leder av Antirasistisk senter Rune Berglund Steen vurdere sin stilling?

Resultater på IQ-tester i USA har steget med 18 poeng fra 1948 til 2002.

annonse

«Det er mange som setter likhetstegn mellom det å ha høy IQ og det å være smart, men det har ikke nødvendigvis noen direkte sammenheng. IQ handler først og fremst om ditt potensiale til å lære, og evnen til å analysere, forstå og se sammenhenger,» heter det videre.

Les også: Kjetil Rolness: Den nye FAFO-rapporten er sjokkerende. Sjokkerende dårlig

Skolesystemet i Europa er mer avansert og våre ferdigheter utvikles mer effektivt. Vår kosthold er mer variert, bostandarden er bedre og økonomien er høyere. Disse faktorene er med på å utvikle våre kognitive evner. Resultatet kan en se på IQ-tester.

– Når det gjelder IQ-forskjeller mellom grupper, kan ting tyde på at kulturelle forhold er mye mer avgjørende enn noen genetiske mekanismer, fastslår professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Jon Martin Sundet til NRK.

Les også: Fersk Fafo-rapport: Høyreradikale er blant de som utsettes for mest diskriminering i Norge

IQ-scoren i Norge og vesten har gått ned de senere årene

– Økningen kunne jo ikke fortsette for evig. Det må finnes et tak et sted. Én ting er at det stopper opp, en annen ting er at det går ned igjen, akkurat det er et lite mysterium, sier Sundet.

Han tror kanskje at nedgangen kan ha sin årsak i bruk av internett og smarttelefoner. Det sier han i alle fall til NRK.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon