Stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er stor uenighet i synet på den islamkritiske organisasjonen SIAN, også blant aktører som har tradisjon for innvandringskritikk. I Frp spriker meningene. 

Stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen fra Frp skrev nylig på Facebook at Frp mener at «SIAN er en ekkel og rasistisk organisasjon», noe som møtte både motbør og støtte fra hennes partikollegaer i det aktuelle kommentarfeltet.

annonse

Det hele startet med at Åshild Bruun-Gundersen delte en artikkel om bråket rundt SIANs såkalte folkemøte på Kanalplassen i Arendal for kort tid siden. Det var flere motdemonstrasjoner arrangert, og en person ble anholdt av politiet, mistenkt for å ha kastet et lysrør.

Les også: Høyre-politiker stempler FrP som ekstremister

Trusler og hets

annonse

Det er ikke første gangen det oppstår bråk rundt SIANs demonstrasjoner. Resett kunne for kort tid siden rapportere at aktivister fra SIAN under en markering i Drammen ble hetset og truet av en rasende mobb, hovedsakelig bestående av muslimsk ungdom og venstreradikale aktivister.

Åshild Bruun-Gundersen mener at SIAN selv skal betale for vernet av deres ytringsfrihet. Hun problematiserer at skattebetalerne betaler for politiets beskyttelse av SIANs ytringer. 

– Er det alltid bare vold og bråk med SIAN? Kanskje på tide å lage et regnestykke på hva den organisasjonen der koster samfunnet og sende dem regningen? skrev Bruun-Gundersen, da hun først delte den aktuelle artikkelen fra Agderposten. 

«En ekkel og rasistisk organisasjon»

I kommentarfeltet under skriver Bruun-Gundersen blant annet følgende:

– Frp forsvarer ytringsfriheten, står bak begrensningene i loven, og mener at SIAN er en ekkel og rasistisk organisasjon.

– Og for øvrig tar Frp avstand fra SIAN, med unntak av et par medlemmer tydeligvis.

annonse

– Skal ikke sensurere noen jeg, men jeg synes de kan betale for utgiftene de påfører samfunnet selv. Jeg er veldig lite interessert i å bruke mine skattepenger på en sånn organisasjon som SIAN.

Videre skriver hun også at hun «opplever SIAN som bøller og tullinger», som «ønsker bråk» og hevder videre at organisasjonen bryter regler.

Motbør

Åshild Bruun-Gundersens utbasuneringer møter motbør i kommentarfeltet, også fra andre Frp-politikere. 

Andreas Arff, som leder Arendal Frp, problematiserer spesielt at Bruun-Gundersen mener at SIAN ikke skal beskyttes av politiet, finansiert av skattebetalerne, som alle andre demonstranter og meningsytrere. 

annonse

– Her klarer du å si at vi ikke skal bruke midler på å beskytte dem/ytringsfriheten? I tillegg gir du dem skylden for en hendelse du vet de ikke stod bak?

Tvil

Også Maurith Julie Fagerland fra Arendal Frp griper inn, og stiller seg sterkt kritisk til Bruun-Gundersens syn på ytringsfriheten, og mener at stortingsrepresentantens uttalelser sår tvil om hvor Frp står i spørsmål tilknyttet innvandring og religionskritikk.

– Du og flere tydeliggjør at vi er splittet i forhold til ytringsfrihetens naturlige plass i et velfungerende demokrati, skriver Fagerland i sin kommentar, der hun åpner med å si at Bruun-Gundersen har gått langt over streken.

Forsvarer ytringsfriheten

Men Bruun-Gundersen mottar også støtte for sitt syn på SIAN som en rasistisk organisasjon fra sin stortings- og partikollega Erlend Wiborg. Sistnevnte presiserer imidlertid at også SIANs ytringer skal beskyttes, og distanserer seg dermed fra Bruun-Gundersens syn på ytringsfriheten.

– SIAN er en ekkel og rasistisk organisasjon som virkelig må bekjempes ved å fortelle hvor håpløse og skammelige standpunkter de har. Ikke ved å frata dem muligheten til å ytre seg på en trygg måte. Alle skal ha rett på beskyttelse hvis de er truet, også de som har ekle standpunkter som SIAN, skriver Wiborg. 

Les også: Lars Thorsen i SIAN angrepet av venstreekstremist på Tøyen

Kritisk til Resett

Stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen, som er innvalgt fra Aust-Agder, har tidligere også ytret seg kritisk til Resett på Facebook. Hun indikerte den gangen at hun syntes Resett skrev om ting hun ikke er interessert i å lese om.

Resett har kontaktet Bruun-Gundersen for en kommentar til saken. Hennes private Facebook-profil, der denne tråden befant seg, later til å være slettet. 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon