Osama bin-Laden er en helt, mener mange unge svenske muslimer. (AP Photo/Rahimullah Yousafzai, File)
annonse
annonse

I et kjellerlokale i Malmö sitter en 23 år gammel tidligere bryter og småkriminell som vil innføre sharialover i Sverige.

Tre journalister fra Sydsvenskan har møtt Faik Rustemi (23). Faik jobber for en muslimsk vekkelse blant ungdommer i Rosengård. Han retter seg mot ungdom som driver med narko og kriminalitet, og slår til når de er på bunnen:

– Når de er ensomme. Når de er lei seg. Ellers sier de bare at jeg har blitt dum i hodet.

annonse

Faik jobber for «sann islam», uten kompromisser. Selv al-Qaradawi, leder av det europeiske fatwarådet, ses på som alt for mild:

– Qaradawi sier at det er OK å lytte på musikk selv om det er haram (forbudt). Han sier man kan ta studielån med rente. Rente! Alle muslimer vet det er haram.

Faik Rustemi har ikke holdningene fra hjemmet, han vil ikke kalle sine foreldre muslimer. De tar ikke religionen alvorlig nok. Faik er talsmann for Troende unga framtidiga förebilder (Tuff) som bruker mye tid på å diskutere hva som er halal (tillatt) og haram. Ellers jobber han med å hente inn forelesere. Favoritten er Abu Malik, en 22-årig tidligere kriminell fra Göteborg.

Les også: Sverige: Systemkollaps i sakte film

annonse

Kristne venner er forbudt

Abu Malik drar mye folk, han er ung, han ler, han snakker forstadssvensk og bruker gatespråk, kaller folk for «mannen» og «brorsan». Budskapet er blant annet at det er forbudt å være venner med kristne eller jøder.

Kjærligheten til Allah må gå foran alt, selv egen familie og egne barn. Jenter må ikke snakke med gutter, heller ikke på sms og chat. De må ikke klippe håret kort, det er å imitere de vantro.

Faik uttrykker seg mer forsiktig, men budskapet er det samme:

– En kristen venn kan påvirke deg negativt, lede deg bort fra Allah. Det er kun tillatt å omgås kristne hvis du skal omvende dem til islam, sier Faik. Han lengter vekk fra Sverige og vil bo i et land med lover han kan respektere, sharialovene.

annonse

Forbilder: Taliban og bin Laden

Nylig var Faik på sin første pilgrimsreise til Saudi-Arabia. Reisen gjorde stort inntrykk, nå vil han flytte dit for å studere Koranen på et universitet i Medina. Men han misliker dyrkelsen av kongehuset, mange saudiarabere virker å ha glemt at Allah er viktigst. Faik har et annet forbilde for en perfekt islamsk stat:

– Afghanistan. Før USA invaderte. Det var ekte. Taliban levde virkelig etter islamske lover.

Faik vil at hans fremtidige kone skal bære burka, men støtter ikke æresdrap og dødsstraff for utroskap:

– Om en kvinne er utro skal hun piskes.

Faik mener det pågår en krig mellom Vesten og islam, og Osama bin Laden er en helt for ham. Først sier Faik at det ikke var bin Laden som sto bak 11. september.

– Men bin Laden har jo selv tatt ansvaret for 11. september?

– Han hadde sine grunner. Islam sier: Når det pågår en hellig krig er det tillatt å lyve.

Ekstrem eller normal?

Journalistene fra Sydsvenskan skriver en artikkelserie om unge muslimer i Sverige. De undres om Faik er ekstrem, eller om han er et eksempel på normalen. Selv mener de å ha erfart at de fleste unge muslimer ikke bryr seg så mye om islam, de fleste er vanlige ungdommer med vanlige interesser.

Men så ber de Islamske kulturforeningen om å få treffe noen flere troende unge muslimer. De møter Ali, en unggutt som er minst like ekstrem som Faik.

– Her på Rosengård vil alle unge bli gangstere, sier Ali. Selv har han andre planer: Han vil bli som Abu Malik, en lærd muslim som vier sitt liv til Allah. Også han drømmer om å studere Koranen i Saudi-Arabia.

Det er ikke til å holde ut for en ung muslim å bo i Sverige. Den kvinnelige læreren vil ha klem når hun deler ut eksamenspapirene, det er jo haram. Det er for mye Darwin og evolusjon i undervisningen, selv om det er Allah som har skapt alt. Ali støtter selvmordsbombere i Palestina og Irak:

– Det er jihad. Da er det tillatt.

Les også: Tino Sanandaji: – Svenske politikere har gjentatt innøvde myter om innvandringen så ofte at mange tror dem

Den «moderate» politikeren

Mehmet Kaplan er politiker og tidligere statsråd for Miljöpartiet og leder paraplyorganisasjonen Sveriges unga muslimer (Sum). Han mener Faik, Tuff og Ali ikke er typiske:

– Tuff er ikke typiske for unge svenske muslimer. Noen av dem er som svenskenes skremmebilde av muslimer.

Men hvert år når Kaplan arrangerer konferanse om islam, står et titalls demonstranter utenfor lokalet og protesterer mot det de oppfatter som en alt for liberal tolkning av islam. Og han innrømmer at ekstremismen kan vokse sterkt i utsatte områder som Rosengård.

Journalistene nevner ikke at Mehmet Kaplan, som altså oppfattes som for liberal, måtte trekke seg som boligminister i 2016 etter at det ble avslørt at han hadde spist middag med den tyrkiske nyfascistiske og ultranasjonalistiske organisasjonen De grå ulvene og Barbaros Leylani.

Men Imene Mettichi (22) er ikke bekymret, og bare ler av at muslimer vil innføre sharialover i Sverige:

– Det er det dummeste! Tvang er absolutt imot islam. Man må få velge selv.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon