Maria Erken Høili. Foto: Privat
annonse
annonse

Maria Høili går hardt ut mot Sofia Rana i en eksklusiv uttalelse til Resett.

Torsdag ettermiddag rapporterte Resett, med referanse til Klassekampen, at Europris-arvingen Maria Høili og hennes mann truer med å gå til rettslige skritt mot Rødt-politikeren Sofia Rana, blant annet fordi sistnevnte kalte Høili «nazi-arving».

Bakgrunnen for Ranas stempling var at Maria Høili i slutten av juli delte en lenke fra Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) på Facebook, som bestod i en artikkel fra Daily Mail, der det ble hevdet at muslimer kan ha sex med sine biologiske døtre. 

annonse

Les også: Høyre-politiker stempler FrP som ekstremister

Nazistanklager

Dette fikk Sofia Rana til å skrive to innlegg på Facebook, i det ene fremsatte hun den nevnte påstanden om nazisme, og i det andre stilte hun følgende spørsmål: «Kan man slutte å sleike ryggen til rike rasister?»

annonse

Dette har medført en reaksjon fra Maria Høili og hennes mann Edvard Høili, som har oversendt skjemdumper av de aktuelle Facebook-innleggene til Rødts partiorganisasjon, sammen med en klar advarsel om at man vil gå til sak, dersom Rana ikke beklager. Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt har imidlertid avfeiet ekteparet, og har i stedet sagt til Klassekampen at man i Rødt er ekstra stolte over å ha folk som Rana i sitt parti. 

Hater ikke muslimer

Overfor Resett insisterer Høili på at hun ikke vil dehumanisere alle muslimer, og at det er islamkritikk hun vil løfte.

– Har du et problem med alle muslimer over lag?

– Nei, jeg har aldeles ikke noe imot alle muslimer. Jeg er kritisk til islam og dens ideologi, siden den ikke er forenelig med demokrati. Det ligger mye styggedom i islam som undertrykker både kvinner og barn. Bare i Somalia er 98 prosent av alle pikebarn omskåret, sier milliardærarvingen.

Hun har imidlertid fått kritikk i sosiale medier, der det hevdes at hun har sagt at muslimer er «en menneskerase som ikke eier større hjerne enn en sjimpanse». Selv benekter hun at denne kommentaren dreide seg om alle muslimer.

annonse

– Den kommentaren er tatt ut av kontekst, den var rettet mot pedofile, og ikke en spesifikk rase. Det lå 400 kommentarer under mitt innlegg, de har silt ut 2 av dem, og bruker det imot meg. Det er veldig villedende, sier Høili.

Var ikke kildekritisk

Hun forteller at hun ikke var bevisst på hva DNM stod for før etter at hun delte den omdiskuterte lenken på Facebook.

– Lenken til den aktuelle artikkelen ble først delt av Daily Mail og deretter oversatt til norsk av DNM. Den ble deretter slettet fra Daily Mail. Jeg ante ikke hva DNM stod for eller hvem de var, men jeg synes saken var såpass alvorlig da jeg kom over den på Facebook at jeg delte den uten å være kildekritisk. Der gjorde jeg en kjempefeil, og har både langt meg flat og beklaget at jeg delte via DNM. Jeg tar 100 prosent avstand fra nazister, men kommer aldri til å stoppe å kjempe for kvinner og barns rettigheter, fastslår Høili.

PR-kåthet

Hun er ikke nådig i sin vurdering av Sofia Rana. 

– Når det gjelder Rana så tror jeg hun er ute etter rampelys som politiker. Hun har kommet med mange hatefulle ytringer mot hvite mennesker, der hun for eksempel spør folk som støtter meg i denne saken om de ikke har en massemorder å hylle. Hun har bedt meg holde kjeft, og sagt jeg skal anmelde henne og gå å ta meg en pille. Jeg syns hun oppfører seg både umodent og meget urettferdig, og bruker mennesker for alt de er verdt til å gjøre seg selv kjent som politiker. 

Les også: Forsker stempler Resett og Document som høyreekstreme

Oppmerksomhet

Høili problematiserer også at Rana har gitt DNM oppmerksomhet, noe hun mener kan øke trafikken til den høyreekstreme gruppens nettsider.

– Hun ser heller ikke hvor mye trafikk hun skaper inn på DNMs nettsider ved å fortsette å kaste rasist- og naziststempelet etter meg, noe som ikke har noe rot i virkeligheten. Hun oppfordret nylig på egen Facebook-vegg meg om å vise fingeren til nazister på gaten, noe som er ekstremt farlig i direkte møter med nazister. Jeg skjønner ikke hvordan hun tenker når hun målrettet setter leserne sine i fare? 

– Jeg har anmeldt saken, og finner meg ikke denne heksejakten hun har satt igang mot meg.

Resett har kontaktet Sofia Rana for en kommentar til saken. Hun har ikke besvart forespørselen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon