Venstres leder Trine Skei Grande, Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Høyre og FrP har nå kommet frem til enighet med Trine Skei Grande om at Venstre skal inn i regjering. Snart kan vi forvente at statsrådskabalen offentliggjøres. Det har nå gått ti dager siden Resett skrev at Venstre-lederen i 2008 hadde sex med en beruset 16-åring. Historien har «vandret» blant politikere og journalister i årevis.

Resett gravde litt mer i saken, snakket med familien til gutten, og vi er overhodet ikke i tvil om at hendelsen er reell. Vi har tidligere begrunnet hvorfor en av landets viktigste politikere ikke bør ha en slik «hemmelighet», blant annet fordi det gjør henne sårbar for press. Det kan både handle om økonomisk eller annen korrupsjon eller press fra utenlandske makter. Med en mulig statsrådspost for Trine Skei Grande, blir spørsmålet prekært. Det er også et spørsmål om tillit og personens dømmekraft.

De andre store mediene har foreløpig ikke villet omtale saken. Det første unntaket kom i dag med Trygve Hegnars leder i Finansavisen [bak betalingsmur]. Det andre nyhetsnettstedet som i det hele tatt har omtalt det, kom også i dag i Bodøposten under overskriften Trine Skei Grande i sex-skandale med ung gutt?

Bodøposten har spurt pressesjefen i Venstre, Jan-Christian Kolstø, som uttaler:

– Dette er usanne rykter, og den andre parten i saken ønsker ikke oppmerksomhet om dette. Aftenposten og Dagbladet og flere andre har kontaktet meg angående dette, de har valgt å ikke publisere saken.

Til Resett har Kolstø også tidligere innrømmet at Venstre har kjent til ryktene, men han har ikke villet svare på hva eller om partiet har foretatt seg noe eller om de har konfrontert Skei Grande med det. Men i denne uttalelsen til Bodøposten, er det en selvmotsigelse, som de som fortsatt måtte være i tvil om Resett har belegg for påstandene burde legge merke til.

For det første hevder Kolstø at det «er usanne rykter», men deretter anerkjenner han at det er en annen part i saken som «ikke ønsker oppmerksomhet om dette». Men hva er det i så fall «den andre parten» er en part i, Kolstø?

Dette er Skei Grande-saken

Den andre parten som Kolstø snakker om var 16 år gammel da samleiet med Skei Grande skjedde. Resett kan også bekrefte at «den andre parten» ikke ønsker oppmerksomhet, og det er også riktig at han eller familien aldri har varslet om det. De ønsker å legge hendelsen bak seg. Det familiemedlemmet vi snakket med sa også klart at «vi ønsker ingen skriverier om det.»

Dette ønsket har ikke Resett fullt ut etterkommet, og det er der vi nok har vurdert de presseetiske sidene litt annerledes enn andre medier. Vi mener at allmenne hensyn knyttet til Trine Skei Grandes makt, posisjon og innflytelse likevel tilsier offentliggjøring av hendelsen i generelle termer og mest mulig uten å peke på hvem offeret var.

Og det er også en betraktning at det jo er selve overgrepets grovhet som gjør at gutten – som nå er 26 år gammel – ikke ønsker å stå frem eller få rippet opp i det. Dette var ikke noe han var stolt over. Tvert imot påførte Skei Grande ham og familien stor skam, så mye at det ble et traume som måtte behandles. Det kan heller ikke utelukkes at det finnes andre ofre som innser at de ikke er alene når vi belyser Skei Grandes tidligere atferd. Det var også et av de viktige argumentene for at vi publiserte navnet til den siktede «samfunnstoppen» i Tromsø, tidligere fiskeriminister Svein H. Ludvigsen. Og nå ser vi at stadig flere melder seg til politiet med opplysninger i den saken.

I dag slår NTB opp at Unge Høyre leder Kristian Tonning Riise hadde sex med en beruset 16-åring da han selv var 25 år. Skei Grande på sin side var 38 år da hun hadde sex med en beruset 16-åring. Men det skriver NTB eller de andre MSM-kanalene i Norge ingenting om, før så smått med Finansavisens omtale i dag.

Det er på grunn av den da 16 år gamle guttens ønske om å legge hendelsen mest mulig bak seg at Resett ikke har identifisert hvilket bryllup det var snakk om. Men MSM vet det godt. Vi har heller ikke beskrevet selve hendelsen i ytterligere detalj utover at Skei Grande var den som tok initiativ, ja «presset seg på,» som vi har skrevet. Det betyr ikke at vi ikke vet mer. Vi har snakket med familien og vet hvem gutten er.

Ved å gjøre det på denne måten, håpet vi at guttens identitet kunne forbli helt skjult – og det tror vi fortsatt er mulig. Men ballen er i Skei Grandes hender. Hun vet hva hun har gjort, og det vet Resett også. Det eneste anstendige Skei Grande kan gjøre, og det som er påkrevd for en mulig minister, er å gjøre som andre politikere som nå eksponeres for seksuelle relasjoner med svært unge mennesker. Man innrømmer omstendighetene, beklager det og forsøker å gå videre.

Kommer Skei Grande nå på banen i denne saken, trenger man ikke rippe opp i detaljene, og guttens ønske om å legge hendelsen bak seg kan oppfylles best mulig. Venstre-lederen kan simpelthen gå ut og si at hun erkjenner dårlig dømmekraft ved en hendelse for snart ti år siden, at det er noe hun beklager og som ikke skal gjenta seg.

Hun må gjenreise den tilliten hun tidligere har sagt at andre politikere er avhengig av. I motsatt fall bør hun gå ut å dementere de «usanne ryktene», hvis det er det hun fortsatt prøver å fortelle sine egne partifeller at de er.

Statsminister Erna Solberg er i ferd med å ansette en minister som har en tikkende politisk bombe med seg i veska. Også statsministeren utviser dårlig dømmekraft hvis hun lar denne utnevnelsen av Trine Skei Grande passere uten at sex-saken med en 16-åring er avklart i offentligheten.

Man kan gjerne avfeie Resett som et «alternativt media», slik VG gjør i dag. Men vi har nå over 80.000 unike lesere om dagen og våre saker spres raskt på sosiale medier. Det er faktisk en uavklart sex-skandale i luften, Erna. Og den dreier seg om Trine Skei Grande.