Illustrasjon/copyright: Thomas Knarvik, 2018
annonse
annonse

Kunstneren Thomas Knarvik er igjen utestengt fra Facebook i 30 dager, denne gangen for å ha publisert en nokså uskyldig tegning av Inga Marthe Thorkildsen. Knarvik har gått ut og inn av Facebook som en jojo de senere årene, uten at det er mulig å få noe annet enn en standard tilbakemelding fra Facebook om hvorfor.

Illustrasjon/copyright: Thomas Knarvik, 2018

Thomas Knarvik sier til Resett at han har blitt utstengt fra Facebook rundt 15 ganger til nå.

– Da jeg ble kastet ut i begynnelsen av min ”karriere” på Facebook, fikk jeg ikke tilgang til noe. Nå kan jeg fortsatt lese saker, men ikke delta eller bruke Messenger. Det er veldig frustrerende siden folk tror jeg fortsatt er på, men ikke bryr meg med å svare på henvendelser.

annonse

Får du noen gang noen slags svar på hvorfor du blir kastet ut, eller kommer du i dialog med noen der?

– Det er ikke mulig å komme i noen slags dialog med noen ansvarlige. Det kommer opp en rubrikk med forklaring om at «vi har fjernet noe du har postet som strider med Facebooks standarder”. Deretter kommer bildet eller teksten de har fjernet, så du får se hva de har reagert på, men det er alt.

Facebooks Norgeskontor

annonse

Det er etterhvert mange som har blitt utestengt fra sin profil på Facebook for kortere eller lengre tid. I mange tilfeller er det mistanke om at flere har gått sammen om å masserapportere innlegg eller profiler. Resett har tidligere skrevet om utestengelsen av Resetts kommentator Shurika Hansen, og også om utestengelsen av kunstneren Karine Haaland, i tillegg til tidligere utestengelser av Thomas Knarvik. Også PR- og kriserådgiver Jarle Aabø har publisert en flengende kritikk mot Facebooksensuren på Resett etter å ha blitt utestengt, «Kan du vise ditt ansikt, Facebook-sjef?»

Resett tok kontakt med Rune Paulseth for en kommentar. Paulseth ble lansert med brask og bram som sjef for det nye Norgeskontoret til Facebook i 2016. Han er ikke å finne på 1881, så Resett forsøkte å få kontakt via Facebook. Etter fire dager har Paulseth fortsatt ikke åpnet meldingen vår, så vi kan bare betuttet fastslå at om ikke annet, så følger Norgeskontoret tradisjonen til hovedkontoret når det gjelder kafkansk tilnærming til brukerne sine.

Korsfestelse

Thomas Knarvik sier til Resett at det hadde vært interessant å høre en vektig begrunnelse fra Facebook om hvorfor denne uskyldige tegningen førte til utkastelse. Enhver som følger med på Facebook legger nok merke til at det er atskillig verre poster som fyker nedover newsfeeden daglig, uten at det fører til noen form for sanksjoner fra Facebook-administrasjonen.

– Det er ikke håp, sier Knarvik. Denne lille uskyldige tegningen var grunn nok denne gang. Den er ikke seksuell, går ikke løs må minoriteter eller andre utsatte grupper, er ikke rasistisk, likevel fant Facebook ut at den måtte fjernes etter rapportering. Når det ikke lenger er lov å karikere politikere er frie ytringers tid forbi.

Sett i lys av veggmaleriet “korsfestelsen” av Sylvi på en vegg i Bergen, som skapte stor debatt,  så blir det veldig ironsk. Tror du det handler mer om kunstneren enn om tegningene, at folk ligger parate for å masserapportere og kneble folk de vil stilne stemmene til?

annonse

– Absolutt. Er man på ”feil side” blir man korsfestet. Sånn er det bare.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon