Illustrasjonsbilde. Vasilij-katedralen i Moskva. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Del saken
 • 280
 •  
 •  
 •  
 •  

Det deles ut en mengde priser. Folk kåres til Årets nordmann, Årets kvinne, Årets blogger og liknende. Av Natt & Dag ble Resett og Helge Lurås nominert til Årets verste stemme i 2017. Det er på høy tid at Resett begynner å dele ut priser. Man kan tenke seg en mengde Resett-priser, for eksempel priser til modige samfunnsborgere, populære skribenter og ofre for politisk forfølgelse. Eller hva med en Pinocchio-pris til løgnere?

Som russlandforsker tillater jeg meg imidlertid å foreslå en Stalin-pris siden det er mye i vårt samfunn som vitner om stalinistiske metoder og en stalinistisk mentalitet.

La meg konkretisere ved å foreslå tre kandidater til en Stalin-pris:

Første kandidat er selvsagt leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide. I en situasjon der Hareide ser ut til å tape en maktkamp om hvorvidt Kristelig Folkeparti skal vende seg mot høyre eller venstre, sender Hareide og partisekretariatet ut eposter med et spørreskjema for å forhøre nyinnmeldte partimedlemmer. Denne typen spørreskjemaer var et kjerneinnhold i sovjetkommunismen og stalinismen, der uønskede partimedlemmer jevnlig ble fjernet og utrensket. Trolig nikker Iosif Vissarionovitsj bifallende oppe i himmelen når han ser hvordan Hareide prøver å kvitte seg med uønskede partimedlemmer ved hjelp av administrative metoder.

En like selvfølgelig kandidat til en Stalin-pris er Berit Berg, professor i sosialt arbeid ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, som sendte en klage til universitetsadministrasjonen etter at en kollega hadde latt seg intervjue av Resett. Berg fremstår dermed som en typisk stalinistisk aktivist, drevet av en stalinistisk trang til å bringe personer med ”skadelige” holdninger til taushet. Uten denne type aktiviser og heksejaktene de utløste ved hjelp av anklager om skadelige holdninger og uakseptabel oppførsel ville den stalinistiske masseterroren på 1930-tallet sannsynligvis ikke ha vært mulig.

En tredje kandidat som i mine øyne også må kunne betegnes som rimelig soleklar, må være Faktisk.no, Norges svar på et stalinistisk sannhetsministerium. For en utdypning av mitt syn på Faktisk.no se her.

Jeg vil oppfordre Resett til å opprette en Stalin-pris og la leserne kåre vinneren. En grei måte å komme i gang på må være å føre mine tre forslag opp på en kandidatliste, oppfordre leserne til å foreslå sine kandidater, gjerne med en begrunnelse som kan publiseres på Resett, utvide kandidatlisten etter hvert som nye forslag kommer inn, og la leserne stemme på nettet. Ved utgangen av året kan man så utpeke en vinner.

Resett bør gjøre stas på prisvinneren eller prisvinnerne. En tegning av Thomas Knarvik kunne være en passende pris.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 280
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]