Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Venstresiden startet på 1800-tallet med marxisme, kommunisme og var i sin ideologiske overbevisning rede til «væpnet revolusjon» i helt konkrete termer. Dette gjennomførte de også mange steder i verden, inkludert i Russland i 1917.

Det norske arbeiderpartiet ble stiftet i 1887 og hadde væpnet revolusjon programfestet frem til 1920-tallet. Avleggeren Norges Kommunistiske Parti forlot aldri sentrale marxistiske prinsipp og støttet, sammen med andre fraksjoner på venstresiden som AKP og SF, senere SV, RV og Rødt, despotiske og voldelige venstreorienterte regimer rundt om i verden.

Først på 1990-tallet gikk man gradvis vekk fra konseptet om væpnet revolusjon som et legitimt politisk virkemiddel. Så sent som i 2005 måtte partiet Rødt «understreke» at de faktisk tok avstand fra slike virkemidler. Tvilen lå klart oppe i dagen. Bruk av vold har hele tiden fristet venstresiden og på mange måter vært det som har skapt kiler i bevegelsen. Skal de eller skal de ikke ty til vold for å få «viljen» sin gjennom.

annonse

I Norge i dag har vi godt dokumenterte bevegelser på venstresiden som bruker vold, i form av Antifa og Tjen Folket. Senest på fredag angrep de tilskuere under en demonstrasjon arrangert av Antirasistisk Senter (ARS). Og det var i etterkant av disse voldsepisodene at ARS-leder Rune Berglund Steen kom med sin svært lite overbevisende avstandtaking til vold.

– Vold er skadelig blant annet fordi det kan skape en absurd sympati for høyreekstreme. Det så vi i NRK-innslaget om saken hvor flere ytterliggående aktører på høyresiden får komme til orde ved å prøve å skape sympati for seg selv, sa Berglund Steen til Klassekampen.

Han sier her skamløst at vold er skadelig fordi det kan skape sympati for ofrene av volden. Dette er ekstremt arrogant og en tydelig dehumanisering av ofrene. Ofrene har ingen verdi i seg selv, det er at man selv som voldsutøver blir politisk skadet som er argumentet mot vold. Men det blir verre.

annonse

Etter å ha opplyst at de to som ble angrepet på fredag tilhørte Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) sa Berglund Steen til NTB at «politiet må gjøre alt de kan for å slå ned på nynazister», og til sine egne «antirasistiske» støttespillere var budskapet:

– Det er så mange av oss og så få av dem, at det ikke er nødvendig å bruke vold for å bekjempe dem, sa Berglund Steen.

Tygg litt på den. Det er altså fordi motstanderne til Antirasistisk Senter er så få at det «ikke er nødvendig» å bruke vold. Kan vi da altså tolke det slik at det kan bli nødvendig slik han ser det å bruke vold for å «bekjempe dem»? Altså hvis den folkelige motstanden mot det ARS står for blir for stor?

For de av oss som følger det organisatoriske og ideologiske terrenget blant «antirasistene» og på venstresiden er ikke disse holdningene overraskende. Det som er i endring, er at Berglund Steen sier det så åpenlyst. Han føler seg åpenbart trygg nok på at han kan si slike ting uten at det blir slått ned på i offentligheten.

Og i den forbindelse bør vi minne på at Berglund Steen leder en organisasjon som nettopp fikk plusset på 2,9 millioner i årlige statlig støtte på toppen av de 2,2 millionene de har fått hvert år tidligere.

Med mindre Solberg-regjeringen nå tar affære, kaller Berglund Steen inn på teppet og for alvor begynner å se på hva slag holdninger som innehas i Antirasistisk Senter, kan vi ikke tolke det annerledes enn at også Regjeringen, inkludert FrP, stiller seg bak at det kan finnes tilfeller hvor private på venstresiden i Norge helt legitimt kan utøve vold for å bekjempe politiske motstandere (på høyresiden).

Det innebærer i så fall at vi har trådt inn i en ny, fundamentalt antidemokratisk og antiliberal tid.

Nå er norsk offentlighet nødt til å våkne opp, og det inkluderer de etablerte mediene som behandler Berglund Steen og ARS-kollega Shoaib Sultan som forkjempere for en ønsket fremtid.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon