En afghansk familie. Illustrasjonsfoto: HOSHANG HASHIMI/ AFP
annonse
annonse

Ifølge en ny undersøkelse mener en stor majoritet av afghanske menn at deres kvinner har for mange rettigheter, og at de ikke bør få flere.

I en ny studie fra Promundo og UN Women kommer det frem at afghanske menn mener at kvinnene i landet har for mange rettigheter, og at det finnes en markant splittelse mellom kjønnene i synet likestilling. Studien er basert på intervjuer av afghanske menn og kvinner mellom 18 og 59 år. 

Hele to tredeler av de spurte afghanske mennene mente at kvinner i Afghanistan har for mange rettigheter. Bare en tredel av de spurte kvinnene sa det samme. 

annonse

Les også: Afghanere flest aksepterer voldelig disiplin, ifølge ny studie

Kjønnsroller

Videre fremgår det at 72 prosent av kvinnene mener at en gift kvinne bør ha samme rett til å arbeide utenfor hjemmet som sin partner. Kun 15 prosent av mennene mente det samme. 

65 prosent av de spurte mennene mente dessuten at kvinner er for følsomme til å fungere som ledere i offentligheten. 29 prosent av kvinnene sa det samme.

annonse

Det går også frem av resultatene at eldre afghanske menn er mer positive til likestilling, enn de yngre. Det spekuleres i om dette ikke kan komme av at mange unge menn synes det er vanskelig å leve opp til samfunnets forventninger til dem, og at det da blir viktigere for dem å opprettholde rigide kjønnsroller.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon