CAPPELENPRISEN BLE I DAG TILDELT FORFATTEREN GERT NYGÅRDSHAUG. PRISEN ER PÅ 50 TUSEN KRONER.
annonse
annonse

– En forbrytelse mot livet på Jorden er i ferd med å finne sted. Den sjette masseutryddelsen av arter pågår, og det globale økosystemet går mot et sammenbrudd om vi ikke handler omgående. Millioner av mennesker, dyr og økosystemer er allerede berørt. Livsgrunnlaget på planeten Jorden er truet.

En skulle tro dette var tittel og introduksjonen på en ny Hollywood film, men neida det er 25 norske kulturpersonligheter og akademikere som står bak dette innlegget i Aftenposten.

– Vi er inne i verdens sjette masseutryddelse, og vi vil rammes av katastrofer om vi ikke handler raskt og resolutt. Biologisk mangfold utraderes verden over. Havene våre forgiftes og forsures, og de stiger. Flom og ørkenspredning vil gjøre enorme landområder ubeboelige og føre til massemigrasjon.

annonse

Les også: Klimaangsten på full fart inn i barnebøkene

La oss se hva de sa tilbake i 1989.

«En senior FN-miljøansvarlig sier at hele nasjoner kan forsvinne fra jordens overflate ved å øke havnivået dersom global oppvarming ikke reverseres innen år 2000.
Kystoversvømmelse og avlingsfeil vill skape en emigrasjon av «øko-flyktninger», som truer med politisk kaos, sa Noel Brown, direktør for New York-kontoret for FNs Miljøprogram, eller UNEP.

annonse

Han sa at regjeringer har et 10-årig vindu med mulighet til å løse drivhuseffekten før den går utover menneskelig kontroll.

Etter hvert som oppvarmingen smelter iskalottene, vil havnivået stige med opptil tre meter, nok til å dekke Maldivene og andre flate øy nasjoner, sa Brown til The Associated Press i et intervju på onsdag.

Les også: En varslet katastrofe – klimaskattene som kommer

Kystområdene vil bli oversvømmet; en sjettedel av Bangladesh kunne bli oversvømt, forflytting av en fjerdedel av sine 90 millioner mennesker. En femtedel av Egypts beitejord i Nilen delta ville bli oversvømt, og stopp av matforsyningene, ifølge en felles UNEP og US Environmental Protection Agency studie».

Dette er da altså 29 år siden men fremdeles uteblir dommedagsprofetiene som ble spådd den gang.

De 25 går mere drastisk til verks enn sine forgjengere. De erklærer et opprør mot regjeringen.

– Når myndighetene og loven ikke kan garantere tilstrekkelig beskyttelse av etterslektens livsbetingelser, er det borgernes rett å forsøke å gjenopprette et ansvarlig folkestyre og fremskynde de løsningene som er nødvendige for å avverge katastrofen. Det er ikke bare vår rett, men vår plikt å gjøre opprør.

– Med dette erklærer vi samfunns pakten for å være brutt, ugyldiggjort av myndighetenes vedvarende mangel på nødvendig handling.

annonse

Les også: Vitenskapens og gammelmedias løgner om klimaendringene

Torbjørn Røe Isaksen har revet i filler de politiske sidene ved dette opprøret i sitt svar på denne ytringen fra de utvalgte 25.. Så jeg skal ikke gå inn på retorikken de bruker.

Man skulle jo tro at dette var hjørnesteiner i vårt samfunn, kloke hoder med godt sundt bondevett i behold. Noen har det og om man skal lese seg opp på wikipedia på de 25.

Men en personlighet skiller seg rimelig bra ut.

Gert Nygårdhaug stiller i egen klasse. I hagen sin har han en minneplakett festet på en bro.
«11.Sept. – Broen Til Minne Om Dagen Da USA Endelig Fikk SEG EN SMEKK.»

Begivenheten Nygårdshaug lovpriser er massemord på ca. 3000 mennesker.

annonse

Les også: Stopp klimahysteriet, vår beste tid er nå

Jeg vet ikke hva andre måtte mene om disse «utvalgte 25 som skal redde vår planet.»

Men når de demonstrerer et livssyn der de bifaller massemord utført av terrorister så kan de se langt etter mitt bifall.

De 25 utvalgte er:
Ingvar Ambjørnsen, forfatter. Rasmus Benestad, seniorforsker ved Meteorologisk institutt. Ingvild Burkey, forfatter. Helge Drange, professor i geofysikk ved UiB og klimaforsker ved Bjerknessenteret. Elisabeth Eide, professor ved Institutt for journalistikk og mediefag, OsloMet. Jostein Gaarder, forfatter. Asgeir Helgestad, fotograf. Dag O. Hessen, professor i biologi, Universitetet i Oslo. Ane Hjort Guttu, billedkunstner og filmskaper. Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi, Universitetet i Oslo. Erland Kiøsterud, forfatter. Karl Ove Knausgård, forfatter. Kjartan Kristiansen og DumDum Boys. Lars Lillo-Stenberg, sanger og låtskriver. Pål W. Lorentzen, høyesterettsadvokat. Ketil Lund, høyesterettsdommer emeritus. Maja Lunde, forfatter. Aleksander Melli, forfatter. Gert Nygårdshaug, forfatter. Kristine Næss, forfatter. Maja S.K. Ratkje, komponist og musiker. Bjørn H. Samset, forskningsleder ved CICERO. Beate Sjåfjell, professor ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo. Wera Sæther, forfatter og fotograf. Arne Johan Vetlesen, professor i filosofi, Universitetet i Oslo.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon