Jussi Halla-aho omringes av media etter Sannfinnenes brakvalg nylig. (Foto: Moilanen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
annonse
annonse

Mange observatører over hele landet sier at valget i Finland har gjort diskriminering stuerent, skriver YLE.

YLE er Finlands svar på NRK. Samfunnsoppdraget er å være en nøytral kilde til nyheter og informasjon om samfunnsspørsmål. I en artikkel forsøker YLE å beskrive bakgrunnen for, og konsekvensene av, fremgangene til Sannfinnene, som beskrives som «anti-immigranter» og «ytre høyre». Sannfinnene fikk 17,5 % av stemmene i valget sist søndag.

«Mennesker som jobber med likhet og diskriminering i Finland sier at parlamentsvalget avdekker en grunnleggende rasisme», skriver YLE.

annonse

De nevner også at Sannfinnenes leder Jussi Halla-aho er dømt for såkalte hatefulle ytringer. Dette gjelder noe han har skrevet på en blogg tilbake i 2008. YLE skriver at Halla-alo skal ha likestilt islam med pedofili og dessuten har uttalt at somaliere i større grad lever på velferd og stjeler mer enn andre folkegrupper.

Sistnevnte kan vel enkelt avkreftes eller bekreftes statistisk, og er enten en riktig eller uriktig påstand. Førstnevnte høres litt merkelig ut, man må vel anta at Halla-alo muligens har ytret seg om en viss profet og hans seksuelle relasjoner med små barn. YLE siterer ikke utsagnene som førte til dommen på 50 dagsbøter.

Nasjonalismen forsvinner ikke

annonse

Redaktør i tabloidavisen Iltalehti sier til YLE:

– Finland er nå et av mange europeiske land hvor anti-immigrasjon og nasjonalisme er permanente og viktige verdier i valg etter valg.

Mens en representant for De Grønne, Saida Mäki-Penttilä, har lært seg et nyord fra Sverige:

– Kanskje folk som bor i Finland og ikke er rasifiserte vil tro på hva fargede mennesker har sagt i årevis, sier Mäki-Penttilä, som er assistent for Jani Toivola, Finlands første fargede medlem av parlamentet.

Hun legger til at resultatet kanskje vil åpne øynene for diskrimineringen rasifiserte mennesker møter på hver eneste dag:

– Valgresultatet viser hvor utbredt rasismen er i Finland, det handler ikke om individer, det er et systematisk trekk ved det finske samfunnet.

Hun krever at myndighetene må utforme en antirasistisk plan for å adressere rasismen i alle deler av det finske samfunnet.

Les også: Finland rystes av seksuelle overgrep: Vurderer å revidere internasjonale avtaler, for å få bedre kontoll over innvandringen

annonse

Polarisert klima

YLE gir noen eksempler på hvor polarisert klimaet i Finland har blitt de siste årene. De nevner en somaliske Suldaan Said Ahmed som sitter i byrådet i Helsinki, som sier han ble angrepet, de nevner Soldiers of Odin som patruljerer gatene, og at politiet måtte fjerne flagg med hakekors fra en nynazistisk demonstrasjon.

De nevner ikke voldtekter av barn, knivstikkinger, terror, drap og annen kriminalitet utført av immigranter, som Resett har skrevet om gjentatte ganger tidligere.

Men selv om kandidater med migrantbakgrunn gjorde det svært dårlig i valget, har Suldaan Said Ahmed håp for fremtiden:

– Situasjonen kan være vanskelig – til og med farlig nå – men ingenting kam stoppe meg fra å se for meg at fremtidige generasjoner lever i et Finland hvor ingen stiller spørsmål ved deres «finskhet», og hvor alle kan være seg selv.

Valgresultatet tyder på at ikke alle finner deler den drømmen.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon