Ayanna Pressley, Ilhan Omar), Rashida Tlaib og Alexandria Ocasio-Cortez holder pressekonferanse for å fordømme Donald Trump. Selvsagt med AOC i front, REUTERS/Erin Scott
annonse
annonse

«Firerbandens» fremvekst på den amerikanske politiske scenen trekker demokratene langt mot venstre − som ikke nødvendigvis er fordelaktig for partiet.

De ferske minoritetskongresskvinnene Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley og Rashida Tlaib har tatt amerikansk politikk med storm. Med det selvvalgte kallenavnet «Firerbanden» (The squad), og som selverklærte forkjempere for den amerikanske millenniumsgenerasjonen, representerer de på mange måter en helt ny politikertype i USA.

Deres abrupte fremvekst har skapt stor ståhei i det amerikanske politiske landskapet. Kvinnene fått stor stjerne på kort tid blant USAs progressive krefter ved å utmerke seg som president Trumps aller mest høylytte kritikere. Deres politiske profil på ytre venstre skaper også hodebry for det sentrumsorienterte etablissementet i Det demokratiske partiet.

annonse

«Firerbanden» ble internasjonale kjendiser etter en åpen disputt med Demokratenes leder i Kongressen, Nancy Pelosi. Til etablissementet i partiets store forargelse, stemte kvinnene mot en republikansk-fremmet, men demokrat-støttet lov om finansieringen av en grenseinterneringsleir.

Med mye politisk medvind i seilene, virker de nå fast bestemt på å forandre Det demokratiske partiet innenfra, og på sikt gjøre USA til et mer sosialist land. Hvem er kvinnene, hva står de for, og hvordan påvirker de det amerikanske politiske landskapet? Resett har undersøkt.

Progressiv sosialisme og generasjon Twitter

annonse

«Firerbanden» er utvilsomt langt ute på venstresiden i amerikansk målestokk og er blant Demokratenes mest progressive kongressmedlemmer.

Alle spiller på identitetspolitikk for å mobilisere massene og komme igjennom med sine politiske budskap. De skyr ikke å angripe sine politiske motstandere med verktøy fra identitetspolitikkens verktøykasse. Rasismeanklagelser sitter for eksempel løst hos kvinnene – Ikke bare mot republikanere, men også mot motstandere innad i Det demokratiske partiet – som har ført til store konflikter og politisk polarisering.

Les også: Fox-stjerne: – Radikale sosialister har tatt kontroll over Det demokratiske partiet

Deres radikale politiske standpunkter og konfronterende stil har skapt stor kontrovers blant USAs etablerte politikere – på tvers av det politiske spekteret. Ikke bare har de blitt omtalt som «marxist-lenende» av ledende amerikanske konservative kommentatorer, men også flere demokrater er svært frustrerte med deres sosialistiske og identitetspolitiske profil.

Firerbanden har alle massive følgerskarer på sosiale medier, som gjør dem til historisk innflytelsesrike førstegangskongresskvinner. Gruppens de facto leder, Ocasio-Cortez, har alene over fem millioner følgere på Twitter.

Med en slik megafon ut til det amerikanerne, kan kvinnene kommunisere sin venstrevridde og identitetspolitiske agenda direkte til folkedypet. De har brukt denne innflytelsen til å bryte med den demokratiske partipisken innen en rekke områder, noe som gir dem høy stjerne blant venstreorienterte og progressive grasrotbevegelser. De har derfor allerede oppnådd stor politisk innflytelse innad i Det demokratiske partiet.

Ocasio-Cortez

Rep. Alexandria Ocasio-Cortez. REUTERS/Yuri Gripas

«Firerbandens» de facto leder er utvilsomt 29-år gamle Alexandria Ocasio-Cortez – også kjent som AOC. Som vakker og velartikulert, blir hun omtalt i amerikansk presse som den «den mest forstyrrende nye demokraten på flere tiår, som skaper frykt for både republikanere og demokrater».

annonse

AOC kaller seg selv en «demokratisk sosialist», og er medlem av den sosialistiske paraplygruppen Democratic Socialists of America.  Hun har gjort en lynkarriere innad i Det demokratiske partiet siden hun ble valgt inn i Kongressen i 2018 som demokratisk representant for delstaten New York – som yngste kongresskvinne noen sinne.

Les også: «Borgerkrig» i Det demokratiske partiet mellom Pelosi og Ocasio-Cortez – med anklager om rasisme

I det som blir omtalt som et politisk jordskjelv, slo hun den veletablerte demokratiske kongressmannen Joe Crowley. Med flere perioder som representant for Demokratene i New York, var Crowley en politiker med store ambisjoner. Mange spådde for eksempel at han ville etterfølge Nancy Pelosi som Demokratenes leder i Kongressen.

I løpet av sine 1½ år i Kongressen, har ikke AOC ligget på latsiden. Hun har engasjert seg høylytt i flere saker på en uredd måte. Hun har brukt sosiale medier til sin fordel og utviklet et personlig forhold til sine følgere, for «å gjøre budskapet skarpere og kontrollere medienarrativet,» ifølge henne selv.

Resultatet er at AOC har klart å bygd opp en massiv støtteskare i løpet av kort tid. Hun har på rekordtid blitt mer berømt enn de aller fleste andre medlemmer av Kongressen, samt mange demokratiske presidentkandidater. Berømmelsen har naturligvis blitt til politisk innflytelse og makt. Hun blir allerede omtalt som den mest innflytelsesrike demokratiske kongressmedlemmet etter Nancy Pelosi.

Ilhan Omar

Ilhan Omar. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix
annonse

37-år gamle Ilhan Omar er det nest mest profilerte medlemmet av «firerbanden». Hun kom til USA som 8-åring som flyktning fra Somalia, og bosatte seg i Minnesota sammen med familien. Hun ble valgt som kongresskvinnene for delstaten i 2018, som første muslimske kvinne (samtidig som Tlaib) noen sinne.

Omar har gjort et navn for seg selv ved å kritisere Trump-administrasjonen og amerikansk utenrikspolitikk. Hun har kalt det amerikanske samfunnet for et «undertrykkelsessystem». Hun avfeier frykten for radikal islam og jihadisme, og sier i stedet at USAs største trussel er radikaliseringen av hvite menn.

Les også: Muslimsk USA-politiker sammenligner Israel-boikott med boikott av Nazi-Tyskland og Sovjetunionen

Omar  utmerket seg ved å være sterkt kritisk til Israel og den amerikanske Israel-lobbyen, samt utrykt støtte til den anti-israelske BDS-bevegelsen (boycott, divestment, and sanctions) – noe som har resultert i flere anklagelser om antisemittisme, på begge sider av det amerikanske politiske spekteret. Siste er at Omar har fått meg seg AOC til å støtte BDS-bevegelsen.

Hun har fått kritikk for sine bånd til gruppen Council on American Islamic Relations (CAIR), som er kjent for sine bånd til den islamistiske gruppen Det muslimske brorskapet. CAIR har en lang historie med medlemmer som støtter terrorgrupper som Hamas og Hizbollah.

Omar har også blitt beskyldt for å ha giftet seg med sin egen bror, i en angivelig svindel rundt innvandring eller et studielån.

Rashida Tlaib

Rashida Tlaib. Bill Pugliano/Getty Images/AFP

43-år gamle Rashida Tlaib er født i USA av palestinske foreldre og deler tittelen som USAs første muslimske kongresskvinne (sammen med Omar), men har kommet i skyggen av sin trosfelle.

Tlaib har allikevel blitt svært kontroversiell på kort tid i det amerikanske politiske landskapet. Hun gjorde et navn for seg nasjonalt i USA da hun sa «La stille morraknullern [Trump] for riksrett», rett etter hun ble sverget i ed som kongresskvinne for Demokratene for delstaten Michigan.

Les mer: Trump fortsetter å gjøre det bedre i meningsmålingene

Som AOC, har Tlaib tilhørighet langt ute på venstresiden i Det demokratiske partiet, og er også et aktivt medlem av gruppen Demokratiske sosialister. Hun går til orde for en radikal omfordelingspolitikk, og har gitt utrykk for at velstående amerikanere ikke fortjener rikdommen sin.

Tlaib – som Omar – er også sterkt kritisk til Israel og den israelske lobbyen i USA, og støtter BDS-bevegelsen.

Ayanna Pressley

Ayanna Pressley. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Pressley, 45 år gammel, vokste opp i relativt vanskelige kår i Chicago – med en far som var inn og ut av fengsel. Som resten av «firerbanden», har hun gjort historie i amerikansk politikk – som første afroamerikanske kongresskvinne fra delstaten Massachusetts.

Selv om Pressley er det minst profilerte og kontroversielle medlemmet av «firerbanden», har hun likevel tatt flere politiske standpunkt som ligger langt ute på venstresiden i amerikansk målestokk.

Les også: Ben Carson tar Trump i forsvar etter «rasistisk tweet»

Hun har blant annet sagt at president Trump er en rasistisk, kvinnehatende mann uten empati, og at hun ønsker å stille ham for riksrett. Hun støtter også den omstridte knelingen som den amerikanske fotballspilleren Colin Kaepernickunder har gjort under den amerikanske nasjonalsangen for å protestere mot politivold mot minoriteter i USA.

Hennes mest kontroversielle politisk synspunkt er likevel ønsket om å avvikle Den amerikanske immigrasjons- og tollforvaltningen (ICE), da hun mener organisasjonen konstituerer en «eksistensiell trussel for innvandrermiljøer» i USA.

«Firerbanden» ødelegger for demokratene

Det er ikke tvil om at «firerbanden» representerer en helt ny politikertype i USA, med tilhørighet langt ut ute på venstresiden i amerikansk politisk kontekst. Deres omfavnelse av en relativt radikal omfordelingspolitikk, identitetspolitikk og en voldsom innvandringsliberalisme, har allerede satt sitt preg på amerikanske politikk, spesielt innad i Det demokratiske partiet.

Men er «firerbandens» lynraske fremvekst til fordel for Demokratene?  Vi har tatt kontakt med nordmannen Alexander Hvass som tidligere har dekket mellomvalget i 2018 for Resett, for kommentarer. Han har vært bosatt i Atlanta i USA i 6 år hvor han jobber som salgsleder, og har opparbeidet seg et stort sosialt nettverk.

Les også: Trumps «rasistiske tweets» mot «firerbanden» er en utspekulert valgkampstrategi

På tross av kvinnenes voldsomme medieprofilering og popularitet blant visse velgergrupper, mener Hvass at de har blitt en belastning for Demokratene.

– Disse fire kvinnene har klart å trekke Demokratene langt til venstre i en amerikansk politisk kontekst, som nå har tatt eierskap over deres politikk. Dette ble spesielt opplagt etter feiden med Trump, da den Demokrat-kontrollerte Kongressen fordømte det som noen tolket som rasistiske kommentarer mot kvinnene, argumenterer han.

Hvass mener derfor at kvinnene nå representerer en stor utfordring for det demokratiske etablissementet.

– Mer moderate demokratiske lederskikkelser som Nancy Pelosi og Chuck Chumer synes at disse kvinnene er gale, og var på vei til å distansere seg fra dem i et forsøk på å isolere innflytelsen de har på potensielle velgeres oppfatning av partiet inn mot valget i 2020. Men når Trump stadig angriper dem, tvinger han de mer moderate demokratene til å stille seg ubetinget bak kvinnene og støtte deres radikale politiske posisjoner, sier han.

Hvass sier firerbanden er langt utenfor mainstream politikk i USA og garantert blir en valgtaper for Demokratene, siden Trump nå kan angripe partiet for å støtte kvinnenes «irrasjonelle, radikale og sosialistiske politikk».

Demokratene taper flere velgere enn de tjener på å ta en slik posisjon. Flere meningsmålinger viser for eksempel at Trump stadig får mer oppslutning blant minoriteter. Det er også inntrykket jeg har fått av mine venner som er hispanics og afroamerikanere, avslutter han.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon