Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Nå er det valgkamp og de er helt usynlige. Ved forrige stortingsvalg fikk de over 4 prosent og nå nærmer partiet seg 2 prosent.

Men hva bør de gjøre for å gjenreise partiet. Bytte leder, gå ut av regjering, være i opposisjon eller inngå samarbeid med Arbeiderpartiet?

Eller stikker partiets problem enda dypere enn bare et veivalg?

annonse

Venstre har ikke noe økonomisk politikk, de kommer ikke med planer for å skape nye og lønnsomme arbeidsplasser. De ser ikke for seg løsninger der Norge kan bli ledende i en konkurranseutsatt verden. Venstre virker helt fraværende i den nærende delen av samfunnet. Det eneste må være «det grønne skifte», det høres flott ut, men det ser ikke ut til at de har regnet på kostnadene og en eventuelt lønnsomhet.

Les også: Trine Skei Grande bruker 175 millioner skattekroner på omstridt «kunstsilo»

De vil bort fra fossilt brensel som energi. I praksis betyr det at den nærende delen vil bli påført store kostnader som vil hemme deres konkurranseevne.

Realpolitikk eller idealpolitikk

annonse

Venstre han gradvis utviklet seg under Trine Skei Grandes ledelse til å bli et parti som er opptatt av etikk. Sånn sett passer hun godt sammen med Jonas, han er opptatt av retorikk. Men vi må ikke glemme at de begge har ingen erfaring fra det praktiske liv. De vet ikke hva en arbeidsplass er og hvilken betydning den har folks liv.

Venstre markedsfører seg som et parti med betoning på migranters ønske om å få opphold og teorien om menneskeskapte klimaendringer. Men det går mest i snakk og vi ser lite til handling, om vi ser bort fra plastpose- og flyseteavgift. Venstre er som de andre som har posisjonert seg i det segmentet, de spiller på følelser og fyrer opp under usikkerheten om fremtiden.

Les også: Krisemåling! Velgerne rømmer fra Trine Skei Grande: – Mangler stolthet, visjoner og politikk

Her har de media som en god hjelper, de har omgjort værmeldingen til redaksjonelt stoff. Det være seg sensasjonelle overskrifter, der mye blir avkreftet langt nede i teksten. Så langt ned at få får det med seg. Fra tid til annen opplever vi flom og jordras, og de er nok ofte menneskeskapte. Slik som drenering av våtmark til boligbygging, eller oppsetting av hus langs elvebredder. Det er slående at de husene som blir skadet er som regel nye, i gamledager så tok en hensyn til naturen før man bygde seg et hus. Men i dag skylder man på ekstremvær.

Oljen ble Norges forbannelse

annonse

Venstre henvender seg i stor grad til den tærende delen av samfunnet, de som lever av statsbudsjettet og som snakker nedsettende om den nærende. Slike som vil avvikle oljeindustrien uten å ha regnet på kostnaden, det blir som å sage av den grenen de sitter på.

Gjennom årene har politikerne brukt mye oljepenger til å kjøpe seg popularitet, og det har blomstret opp en underskog av organisasjoner som opptrer mer som politiske pressgrupper. Vi har nyhetsformidlere som hadde fått kroken på døra om de ikke får pressestøtte. Offentlige sektor har vokst og er i stadig vekst. Vi har kommet inn i spiralen der byråkrati etterspør enda mer byråkrati.

Les også: Dette skjedde på bryllupsfesten i 2008 hvor Trine Skei Grande var gjest

Alt dette på grunn av oljen

Venstre har ikke kommet med noen løsninger til en annen finansiering, de vil bare stoppe den vi har. Så hører vi snakk om reduksjon av kjøtt, mindre flyreiser og økte bompenger – alt dette er begrunnet klimamål og en Paris-avtale.

Venstres fremtid

Det har vært lenge spekulasjoner om at Trine Skei Grande trekker seg, partiets oppslutning har falt urovekkende under hennes ledelse. Om hun gjør det etter valget til høsten så gjenstår spørmålet om hvem som overtar. Det finnes krefter i partiet som heller vil samarbeide med Arbeiderpartiet enn FRP. Meningsmålingene viser at Venstre har tapt oppslutning ved å gå inn i regjeringen.

Men en kan spørre seg om det er politikken eller ledelsen som er årsaken. Det kan til og med være begge deler. Uansett om de ikke gjør noen taktiske grep nå – så vil Venstre være historie ved neste stortingsvalg.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon