Dagsavisen bruker omstridt lege som har kommet med stygge personkarakteristikker mot Shurika Hansen. Foto: NTB scanpix
annonse
annonse

Lege Attiq Ahmad Sohail får innlegg publisert av Dagsavisen der han går til angrep på Resett etter moskéskytingen i Bærum.

Den omstridte legen har tidligere gått til stygge angrep på Resett-kommentator Shurika Hansen.

– Det er under min verdighet å svare på det makkverket ditt. Ikke har jeg tid til å lese slike søppelartikler. Barn på 10 år skriver bedre enn dette. Hvorfor blander du deg inn i denne debatten? Du har ikke noe med norskpakistanere å gjøre. Du tror at de FrP-tilhengerne som har kommentert artikkelen din har respekt for deg. Innerst inne hater de deg, og syns du er en stygg utlending, har legen skrevet til Hansen tidligere.

annonse

– Du har alltid vært bakgrunnsstøy i den norske debatten som alle egentlig driter i. Du har null respekt. Gå og slikk rumpa til HRS, fortsatte han.

Les også: Slike holdninger som Attiq Ahmad Sohail har ønsker vi ikke hos leger i Norge

I ettertid har Sohail påstått at telefonen hans var «hacket» og at det ikke var han som sendte de foraktfulle meldingene til Resett-kommentatoren.

annonse

Til en annen person kom følgende melding fra Sohail:

– Hold kjeft din horesønn. Morapuler. Dra til helvete med det råttne (sic) livet ditt. Jeg blokkerer deg heretter. Jævla stygge taper. Du er drit stygg.

De spesielle utspillene til Sohail, som er godt dokumentert i offentligheten, har ikke forhindret Dagsavisen å bruke ham som skribent på nytt.

På onsdag får han spalteplass til å kritisere redaktør Helge Lurås for å bagatellisere terroraksjonen i en kommentar som søker å forklare hvem Philip Manshaus er og hva som kan ha forårsaket radikaliseringen.

«Teksten bagatelliserer en alvorlig terroraksjon som potensielt kunne ta flere liv, og blir videre møtt med nådeløse kommentarer i kommentarfeltene til Resett. Noen skriver at nordmenn er redde for alle voldtektene og knivstikkingene, og at det er derfor det blir det så mye hat. En annen skriver: «Koranen oppfordrer til hat av jøder og alt som er ikke islamsk». En av de andre hatefulle kommentarene lyder slik: «Som jeg ser det er han et offer, et av mange offer i vårt kalde Islam elskende samfunn, der våre egne barn går for lut og kaldt vann»

Den norskpakistanske legen mener man må «få bukt med» slike nettaviser.

annonse

– Vi må ha konkrete tiltak for å redusere den skremmende Islamofobien. I mine øyne er et av de viktigste tiltakene å få bukt med nettsider som Resett, Human Rights Service og Document.no. Jeg mener dette er nettsider som daglig nører opp under fordommer og skaper hat, skriver han.

Truende

Helge Lurås sier i en kommentar at legen har vist seg løgnaktig, foraktfull og til dels truende flere ganger tidligere, ikke bare overfor Shurika Hansen men også overfor Øyvind Thuestad i Document.

– I dette innlegget i Dagsavisen inntar han en offerrolle på vegne av muslimer som ikke akkurat er kledelig. Han ser også bort fra at over hundre muslimer i løpet av de siste årene reiste til Syria for å slutte seg til IS. Radikalisering innen islam og blant norske muslimer er et reelt problem. I dette tilfellet har vi en ung norsk mann med dokumenterte traumatiske opplevelser i form av en mor som tok selvmord. Philip Manshaus tok også livet av sin egen stesøster, men det nevner ikke legen Sohail med ett ord. For ham er det kun muslimene som er offer.

Les også: Media og politikerne ignorerer at drapsofferet var adoptert

Lurås sier videre at legen Attiq Ahmad Sohail tidligere har hatt visse problemer med å sette ting i perspektiv, og at Dagsavisen muligens burde gjort en noe bedre bakgrunnssjekk før de trykte innlegget.

– Dagsavisen ønsker sikkert å fremme et inntrykk av at muslimer er ofre for urettmessig kritikk, men de bør tenke etter hva slags utslag det kan gi når folk føler seg berettiget i å dyrke en offerrolle. Historien har visst at det å innta en offerrolle, gjerne legitimerer maktbruk og vold. Og når vi har med ustabile personer som Sohail å gjøre, burde Dagsavisen tenke seg godt om.

Bekymret

Lurås er også bekymret for at Sohails og andres offernarrativ, kan radikalisere dem selv og andre.

– På sosiale medier flommer det over av offernarrativ blant muslimske innvandrere i disse dager. Og de får bekreftelse på at denne offerrollen er legitim av politikere og media som omtaler såkalt islamofobi og muslimhat som et stort problem.

– I det minste må det være mulig å diskutere om ikke Manshaus-familiens noe spesielle bakgrunn i en eller flere tragedier, kan ha hatt en betydning som gjør at vi ikke nødvendigvis trekker den konklusjon at det norske folk nå består av masse radikaliserte mennesker, sier Lurås.

Les også: Dagsavisen får flere titalls millioner i pressestøtte hvert år

– Ulovlig hatprat

annonse

Legen har fått støtte fra flere andre politikere som har gått til angrep på Resett etter moskéskytingen. I Bergens Tidende krever «valgkampaktivist for SV», Anne Sofie Bergvall, at politiet etterforsker kommentarfeltet til Resett.

– Resett, Document.no og Human Rights Service har vokst eller oppstått etter terrorangrepet i 2011 – da vi sa vi skulle overvinne hatet med kjærlighet. Kommentarfeltene flommer over av rasisme, og nynazister og fascister marsjerer i våre gater. Populistiske politikere spiller på folks fremmedfrykt for å få oppslutning.

– Dette kan vi ikke gå med på lengre. Vi må kreve at politiet setter inn ressurser på å etterforske og tiltale folk som driver med ulovlig hatprat, skriver hun.

Oppdatering: Dagsavisens debattansvarlige Selma Moren skriver per epost til Resett 16. august at: 

«Jeg har lest saken hvor dere skriver at Sohail blir brukt som skribent i Dagsavisen.
Han er ikke skribent hos oss, men en av mange som sender inn innlegg, og som har kommet på trykk.
Håper dere kan omformulere, slik at det ikke fremstår som han er ansatt eller fast skribent hos oss.»

Henstilling til leserne:

De stadige angrepene på Resett gjør at annonsører og investorer skremmes bort. Har du mulighet til å hjelpe oss å overleve økonomisk, tegn medlemskap her, eller doner på andre måter her

Du kan også sende Vipps på konto 124526 eller fast eller engangstrekk til bankkonto 1503.94.12826.

Du kan også gi over SMS ved å sende «Resett fast» (59,- pr. mnd.) eller SMS «Resett» (200,- en gang) til 2474.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon