Slik presenterte TV 2 nyheten søndag. Skjermbilde TV 2
annonse
annonse

Å være dømt for alvorlig kriminalitet synes ikke å være et karrierehinder i Norge, i alle fall ikke i mediene og musikkbransjen.

For et år siden skrev Resett at rapperen Kamelen var straffedømt flere ganger fra 2012 til 2020 – og ble «belønnet» med platekontrakt fra Sony Music Norway.

David Toska ble dømt som en av hovedmennene bak det såkalte Nokas-ranet i 2004. I alt fikk de med seg 57,4 millioner kroner, og drepte samtidig en politimann.

annonse

Toska slapp ut fra fengselet for tre og et halvt år siden. Fortsatt er over femti millioner av ransutbyttet ikke kommet til rette.

Les også: TV 2 under press: Nyhetsredaktør Karianne Solbrække har full tillit til Trump-kritiker Fredrik Græsvik

I dag lever 46-åringen med samboer og barn i Bergen. Toska har vært i full jobb nærmest fra løslatelsen frem til nå.

Nokas-raneren David Toska blir sjakk-ekspert hos TV 2. På dette pressebildet fra kanalen ser vi f.v. Jon Ludvig Hammer, programleder Fin Gnatt, sjakkommentator Heidi Røneid og Toska selv i studio 4. august 2020. Foto: Erik Teige / TV 2
annonse

Nå skal den tidligere raneren gjeste TV 2 som sjakk-ekspert. Det er TV 2 som selv kunngjør dette på sine nettsider.

Der legger TV 2 ikke skjul på Toskas bakgrunn, men beskriver inngående hva han er dømt for, og viser herunder frem hans fangebilde.

– Jeg er glad for at det er sjakk. Og at det er noe nytt. Noe som ikke har å gjøre med det jeg var kjent for fra før, uttaler Toska.

Saken fortsetter.

HAR SONET STRAFFEN: Her ses David Toska, som under Nokas-rettssaken ble kjent for sin bruk av lusekofte, idet han og hans medtiltalte mottok dommen 15. februar 2007. Foto: Erlend Aas / NTB

– Jeg har snakket med familien. Ingen hadde noen innsigelser på om dere bruker Toska. Alt som kan bidra til at han eller de andre domfelte kan bidra til samfunnet, er positivt, sier den avdøde politimannens sønn til TV 2.

Like heldig er ikke Peder Jensen, også kjent som Fjordman.

Facebook 3. januar hevder Jensen at han i praksis har fått yrkesforbud i Norge. Dette gjelder selv i manuelle yrker som ikke krever all verdens kompetanse, for eksempel produksjon av pizza.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3033107020337578&id=100009149304339

annonse

Kort tid etter terrorangrepet i Regjeringskvartalet og på Utøya i 2011 fikk Jensen den tvilsomme æren av å ha vært Anders Behring Breiviks inspirator. Jensen har flere ganger avvist en slik kobling.

I et innlegg hos Document.no utdyper Jensen påstanden.

– I 2020 ble arbeidsmarkedet mer komplisert på grunn av koronaviruset, men jeg fikk heller ikke jobb i årene før da arbeidsmarkedet var bra. Jeg måtte etter hvert innse at jeg i realiteten er idømt et ulovlig yrkesforbud i Norge av norske medier etter juli 2011.

– Dette fordi noen av mine tekster er blitt sitert uten mitt kjennskap eller samtykke av en mentalt forstyrret mann jeg aldri har møtt, skriver Jensen.

Jensen omtaler seg som ustraffet, og skriver at han har universitetsutdannelse.

Likevel ble Jensen både forbigått hos Stabburet, som lager frossenpizzaen Grandiosa, og møbelprodusenten Ekornes, blant annet kjent for sin Stressless-stol. Isteden gav Ekornes fast jobb til 87 utlendinger.

annonse

– I dette tilfellet er jeg helt åpenbart mer kvalifisert enn en rekke personer som Ekornes beviselig har ansatt. Språkkunnskapene aleine burde ha satt meg foran dem i køen. Norsk er tross alt mitt morsmål, og jeg er fullt komfortabel med både bokmål og nynorsk, skriver Jensen i leserinnlegget.

Siden 2011 har Jensen knapt hatt fast arbeid, og har blant annet livnært seg som forfatter, herunder av boken «Vitne til vanvidd».

Saken fortsetter.

FORFATTER: Peder Fjordman Jensen har stort sett vært arbeidsledig siden 2011. Her ankommer Jensen Steve Bannons foredrag i Oslo Militære Samfund 10. mai 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Document.no intervjuet Jensen i fjor, og mente at mainstream media, herunder formentlig TV 2, har skylden for at Jensen sjelden innkalles til intervju og alltid får avslag.

– Mediene pisket opp en stemning mot Peder Jensen i tiden etter 22. juli, og han ble utpekt som Breiviks favorittforfatter og inspirator. Det inntrykket har vært vanskelig, for ikke å si umulig, å vaske vekk, skrev Document.no.

annonse

Les også: NRK tar ingen selvkritikk etter bruk av Lars Gule som terrorekspert: – Han har kompetanse

VG har snakket med politimannen Erik Håland, som ble beskutt under Nokas-ranet. Han reagerer kraftig på at David Toska blir sjakk-ekspert på TV 2.

– Slutter ikke å la meg overraske over medienes knefall for kjente yrkeskriminelle. Enda en grunn til å ikke se på sjakk.

– At hans kjendisstatus er tilegnet med grov gjentatt kriminalitet, er etter min mening hodeløs glorifisering, sier Håland.

Det mener også flere i Resetts kommentarfelt.

– Paradokset er at Toska antagelig har fått denne jobben (gjesteopptredenen, red.anm.) pga. sitt rulleblad, og ikke til tross for, skriver en leser.

Resett har kontaktet TV 2 i sakens anledning. Vi spurte hva slags kompetanse, ferdigheter eller erfaringer Toska besitter som andre norske sjakk-profiler angivelig ikke har. Vi kommer tilbake med svaret fra TV 2 når dette foreligger.

PS. Søndag kveld ble det kjent at en TV 2-sponsor trekker seg.

Rektor Anne Borg stod løpet ut i tiårets største konflikt i akademia – og gikk på nederlag: Slik forsvarer NTNU Eikrem-saken (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon