I en rapport er det blitt hevdet at en kollega av Øyvind Eikrem ved NTNU var fosterfar til de to afghanske tenåringene som ble drept i september i fjor.
Resett kunne for kort tid siden rapportere om at førsteamanuensis Øyvind Eikrem ble utsatt for alvorlige personangrep under et instituttmøte i desember, der han selv ikke deltok. Den såkalte Eikrem-saken har preget Eikrems arbeidsplass, Institutt for sosialt arbeid (ISA) ved NTNU, i mange måneder siden forskeren stilte opp i et intervju med Resett.
Det aktuelle intervjuet handlet om dobbeltdrapet som fant sted i Trondheim i september i fjor. To afghanske tenåringer ble myrdet, og Øyvind Eikrem minnet om at det finnes store kulturelle forskjeller, når det kommer til synet på vold og disiplin. Dette medførte ramaskrik, og Eikrem ble kalt inn på teppet hos sin instituttleder, og er blitt refset av både kollegaer og studenter.
Les også: Sterke reaksjoner på NTNU etter at forsker uttalte seg til Resett
Varslet HR
Da Eikrem ble kjent med personangrepene mot ham under det nevnte instituttmøtet, leverte han inn et skriftlig varsel om det han anså for å være trakasserende oppførsel. Det førte til at HR-sjef Arne Hestnes ga en arbeidsgruppe i oppdrag å undersøke saken. Gruppen leverte inn sin rapport i forrige uke. Dette rapporterer Universitetsavisa.
Arbeidsgruppen opplyser i rapporten om at de tidlig i undersøkelsen bemerket en presset stemning, utløst av de aktuelle personangrepene mot Eikrem under instituttmøtet i desember.
– Underveis i intervjuene blir det tydelig at møtet den 11.12.2018 klart utløser en anstrengt og ubehagelig situasjon ved instituttet som hadde vedvart en god stund. Alle de vi intervjuer peker på ulike måter på at høsten hadde vært svært belastende for arbeidsmiljøet. Flere peker på at situasjonen minner om en «trykkoker» eller en situasjon som var «lagt lokk på», heter det i rapporten.
Fosterfar
Videre peker rapporten på et hittil ukjent moment. En av Eikrems kollegaer ved ISA var fosterfar for de to myrdede afghanerne.
– Det er tale om nære relasjoner, og bestevenner, og en fosterfar til de som er drept i dobbeltdrapet i Trondheim den 17. september, så flere ansatte er opprørte over at Eikrem har benyttet ord som naiv og «hakkebakkeskogen» så tett koblet på mennesker i sorg og fortvilelse.
Les også: Øyvind Eikrem igjen kalt inn på teppet av instituttleder ved NTNU, etter studentopprop
Uvisshet
Dekan Marit Reitan var ikke kjent med at en av ISAs ansatte var fosterfar til de drepte.
– Nei, det visste jeg ikke, men jeg var klar over at det var relasjoner mellom både ansatte og studenter ved instituttet og de to drepte afghanerne, sier hun.
Reitan har imidlertid forståelse for at noen har følt på det å være personlig berørt av saken.
– Jeg har forståelse for at dette har gjort at noen har kjent seg personlig berørt av disse hendelsene.
«Ubegripelig»
Heller ikke Øyvind Eikrem var klar over at en av hans kollegaer var fosterfar til de drepte afghanerne. Han var ikke engang informert om denne rapporten.
– Jeg visste rett og slett ikke om denne rapportens eksistens. Jeg trodde den rapporten jeg fikk for en måneds tid siden var det som gjaldt, sier forskeren.
– Kjente du til at en av dine kolleger var fosterfar til de drepte afghanerne? spør Universitetsavisas journalist.
– Nei, det er helt nytt for meg. Det er nesten ubegripelig at jeg ikke har fått vite dette.
Ubekreftede opplysninger
Nettstedet Khrono rapporterer imidlertid at denne spesifikke opplysningen, at en kollega av Eikrem var fosterfar til de drepte, ennå ikke er bekreftet av NTNU.
– Jeg kan ikke bekrefte det på annen måte enn at det har fremkommet i forbindelse med vår behandling av Eikrems varsel i forbindelse med personalmøtet 11.12.18. Uttalelsen er referert i rapporten. Det er ikke snakk om to rapporter, uttaler HR-sjef Hestnes til Khrono.
Les også: Sosionom-fagforening støtter de krenkede NTNU-studentene mot Eikrem: – Han angriper faget
Tar avstand
Senere tar Hestnes kontakt med nettstedet og meddeler at at han ikke har noen «eksplisitte opplysninger om at det dreier seg om en kollega», og at påstanden får «stå for Universitetsavisas regning».
Heller ikke bistandsadvokaten til de to drepte afghanerne kan bekrefte opplysningene. Erik Widerøe sier til Khrono at han ikke kjenner til at guttene skal ha bodd i fosterhjem noen gang. Han avkrefter imidlertid ikke at de kan ha gjort det.
«Ikke trakassering»
I sin oppsummering basert på rapporten skriver HR-sjef Hestnes at «det ikke har forekommet brudd på arbeidsmiljøet ved instituttet overfor Øyvind Eikrem eller at Eikrem er utsatt for uttalelser eller handlinger som kan sies å utgjøre trakassering i rettslig forstand. Det legges imidlertid til grunn at enkelte utsagn har vært belastende for Eikrem, men at de ikke utgjør et brudd på Eikrems krav på et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.»