NRK bør stille flere spørsmål til Trine Skei Grande. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse

Saken om Trine Skei Grandes oppførsel i bryllupet til Ola Borten Moe en augustdag i 2008 har vært en av de mest avslørende for norsk politikk, norske medier og norske likestillingsverdier. Den daværende Venstre-nestlederens og stortingsrepresentantens seksuelle omgang med en gutt under 18 år var en historie som hadde vært snakket om i journalist- og politikermiljøer i alle år siden, naturlig nok. Det er ikke hverdagskost at en 38-år gammel kvinnelig stortingsrepresentant har sex med en umyndig gutt utendørs i et bryllup.

annonse

Men ingen våget å skrive om det. 17-åringen hadde blitt traumatisert, blitt ertet for hendelsen og ville helst legge den bak seg. Han ville derfor ikke stå frem. Trine Skei Grande ble kontaktet om det av en varsler i 2013, men da trakk hun offerkortet. Det var jo synd på henne, hun var kvinne, noen ville henne vondt.

annonse

Resett entrer medie-Norge

Men da Venstre var på vei inn regjeringen ved årsskiftet 2018 og Trine Skei Grande lå an til å bli statsråd, trolig kunnskapsminister slik hun selv ønsket, tok Resett tak i saken. Og vi skrev om det, først uten å komme med detaljene om hva som hadde hendt den sene augustkvelden i 2008.

Et underlig opptrinn etterfulgte. De andre mediene var tause som graven, Trine Skei Grande og Venstre jobbet febrilsk i kulissene for å diskreditere gutten og benekte hele hendelsen.

annonse
annonse

Men så uttalte Grande seg i Aftenposten. Hun hadde ikke gjort noe galt – og det var alt hun ville si.

Men VG slo seg ikke helt til ro, og fikk kontakt med gutten. Han snakket og fortalte at han slett ikke kjente seg igjen i Grandes versjon om at at han hoppet på henne. Han og gjesten Gro Spieler varslet statsministeren i brevs form.

Flere andre gjester i bryllupet var deretter villige til å snakke anonymt om deres opplevelser. Skei Grande hadde befølt dem i skrittet, helt uten forvarsel. Tidligere på kvelden hadde hun utbasunert «Æ vil ha kar.»

Saken stopper, og starter

Men ingen aviser vil skrive om detaljene fra bryllupet. Heller ikke statsministeren gjorde noe med varslene. Ukene går. Skei Grande ble ikke kunnskapsminister, men måtte ta til takke med kulturministerposten.

Så skulle det være landsmøte i Venstre i april. Noen dager før bekrefter Ola Borten Moe at det skjedde i hans bryllup og at det slektningen hans (den da 17 år gamle gutten) sier, er sant. Trine Skei Grande farer med usannheter.

Samme dag slapp Resett detaljene om hva som hendte på bryllupet.

Venstre-landsmøtet hvor Grande skal gjenvelges blir en spesiell affære hvor alt dreier seg om å ikke snakke om det alle var opptatt av. Hva gjør kulturministeren nå?

Og det hun gjør er å be alle på landsmøtet om å svare «ingen kommentar» når de blir spurt om hvordan hendelsene i 2008 påvirker partiet og partilederen.

«Ingen kommentar» er også hennes eget forsvar i saken. Hun bestemmer seg for ikke å si noe annet enn «ingen kommentar» resten av sitt liv.

Hva gjør mediene nå?

Det er selvfølgelig en rekke ting man kunne si om en slik strategi og hvor passende eller upassende den er for en minister som også er ansvarlig for mediepolitikken i regjeringen.

Hun som snakker om og har på høring en «medieansvarslov» og som deler ut midler til pressestøtte og er generalforsamling for NRK.

Hun som karakteriserer noen medier (Resett) som useriøse og som hyller andre medier for å være seriøse.

NRK gjør et (halvhjertet) forsøk

Enkelte journalister og programledere i NRK har prisverdig nok forsøkt å spørre Trine Skei Grande om Åker-saken. Nå senest skjedde det på Politisk Kvarter på torsdag 21. juni. Dette var dagen for Venstres halvårlige pressekonferanse, og de første åtte minuttene av programmet dreide seg om ulike politiske saker og hva Venstre hadde og ikke hadde fått utrettet.

Og så kom spørsmålet som programleder Astri Randen nok hadde gruet seg til. Hun innleder på følgende måte, nesten med en unnskyldning for at hun i det hele tatt stiller spørsmålet (etter 08:57):

– Når en skal oppsummere dette politiske halvåret, så kan en ikke unngå å snakke om at dette har vært et halvår preget av politiske skandaler. Giske-saken, Tonning-Riise- saken, Leirstein-saken, Navarsetes melding, Olemic Thommesen, Sylvi Listhaug og Venstre.. og du har også hatt en skandale i fra en kornåker i Trøndelag. Og den dagen som du gikk inn i regjering så var det et stort bilde av deg i Aftenposten og et sitat der du sier: «Jeg er ingen overgriper». Hvordan har denne saken preget starten av regjeringsperioden og partiet ditt?

Til dette svarer Grande:

– Ja, dette tror jeg jeg har sagt alt om som jeg har behov for i det offentlige rom.

Randen: Men kan du forklare litt om denne saken har hatt innvirkning på partiet ditt, eller om den ikke har hatt det?

– Det kommer jeg ikke til å kommentere.

Randen: Hvorfor ikke? Det er jo et spørsmål om partiet ditt.

– Jeg har sagt det jeg har tenkt til å si om den saken offentlig.

– Er du nå helt trygg på at denne saken er over?

– Jeg har sagt det jeg har tenkt til å si om dette.

– Okei. Der får vi si takk for at du kom til Politisk kvarter, Trine Skei Grande.

 

Deretter kom NRKs politiske kommentator Magnus Takvam inn i studio og skulle «vurdere» hvordan det har gått med Venstre i regjering. Han snakker med programlederen mens Trine Skei Grande fortsatt sitter i studio.

Takvam nevner ikke den «skandalen», som kollega Astri Randen kalte det, med et eneste ord når han skal oppsummere dette halvåret for Venstre.

Kommentar

Det er ikke godt å si om redaksjonen i NRK Politisk Kvarter finner ut at de skal stille disse spørsmålene til Trine Skei Grande om «skandalen» bare som et pliktløp, slik at de kan forsvare seg med at spørsmålene ble stilt, eller om de genuint mener at pressen her må forfølge dette fordi man skal være en vaktbikkje og «fjerde statsmakt».

Jeg mistenker at det er det første. NRKs dekning av saken var også den mest påklagde til Kringkastingsrådet ved siste møte.

De forstår at det etter alle de kriterier de hevder å etterleve, så kan ikke Trine Skei Grande «slippe unna med» å tie i hjel sin oppførsel, eller sin håndtering av det i ettertid, eller ikke gå dypere inn på hvilken politisk effekt det har hatt. Så de må spørre, nærmest som en formalitet.

Men «skandalen» har selvfølgelig hatt en effekt. Ikke bare har Resetts avsløringer i saken mest sannsynlig hatt som følge at Grande ikke ble kunnskapsminister. Men oppslagene om det og den voldsomme oppmerksomheten det fikk i sosiale medier, preget regjeringsforhandlingene på Jeløya og har åpenbart påvirket hvilke saker og med hvilken tyngde Venstre kunne få gjennomslag opp mot Høyre og Fremskrittspartiet.

Grande påvirkes naturlig nok også i enhver interaksjon hun har med andre mennesker når hun vet at de vet. Hver gang hun møter journalister, er hun litt nervøs for hva de skal spørre om.

Råd til NRK

Men kanskje NRKs journalister simpelthen ikke forstår sin arme råd om hvordan de skal komme rundt den responsen Grande gir om «ingen kommentar», «dette er alt jeg har tenkt til å si», osv.

Da kan noen råd være på sin plass:

Punkt 1. Ikke gi dere, følg opp. Still spørsmål som: Men dette er jo litt merkelig, kulturminister. Du ønsker vel en kritisk presse? Er det ikke viktig at politikere svarer på viktige spørsmål som har politisk betydning? Ser du at folk stiller spørsmål ved din integritet, din evne til å være ansvarlig for mediepolitikken? Forstår du hvilket dilemma du utsetter oss i NRK for? Hva mener du med at Resett ikke er en seriøs nyhetsformidler? Er det noe usant i det Resett har skrevet om hendelsen? Osv.

Punkt 2. NRK kan stille en rekke spørsmål (nesten) hver gang Grande er gjest som det vil være så pinlig for Grande å ikke kommentere at hun til slutt har to valg: Enten begynner hun å svare, eller så må hun slutte å stille opp på NRK. Og i sistnevnte tilfelle vil hun bli helt usynlig som kulturminister og Venstre-leder, så det går heller ikke.

Poenget her er at NRK har et valg, de har virkemidlene som skal til for at Skei Grande må begynne å svare på det Politisk Kvarter følte seg forpliktet til å spørre om. Hvordan har denne skandalen påvirket henne, partiet og regjeringen? Og er saken ferdig eller ikke?

Og det er ingen unnskyldning for at NRK ikke gjør det. Særlig fordi Trine Skei Grande også er Generalforsamling i rikskringkasteren.

Les redaktørplakaten, kjære NRK. Dere skal være redaksjonelt uavhengige av eierinteressene. Still Grande de spørsmålene hun fortjener, og som dere har en profesjonell plikt til å spørre henne om.

Da kan dere se dere selv i speilet for en stakket stund.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.