Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse

Det er oppsiktsvekkende hvordan en tilsynelatende uskyldig dans kan ende opp med å bli hele temaet for Ukens Resett-navn. I konkurransens historie har det aldri forekommet at en bagatell har tatt så mye plass.

Det er kanskje ikke bagatellen i seg selv, men heller aktørenes forståelse av den. Trond Giske har alltid vært pikenes Jens, og alle de nominerte i Ukens Resett-navn har visst om dette i alle år. Så hvorfor reagerer de på denne måten? Kan det ligge noe bakom, bryr de seg egentlig om de berørte personene. Vi får la det spørsmålet forbli ubesvart.

Terje Ferstad leder av Fagforbundet i Oslo får se en kort filmsnutt av Trond Giske danse med en ung kvinne. Isteden for å undersøke omstendighetene rundt filmen, så velger han heller å sende en tekstmelding til stortingsrepresentant Jorodd Asphjell. Tidspunktet er gjennomtenkt siden Jorodd sitter i møte der de snakker om å innstille Giske til et lederverv. Tonen i tekstmeldingen er truende. Men hans trussel blir ikke tatt til følge. Med slike meritter kommer en ikke langt i den konkurranseutsatte kåringen Ukens Resett-navn. Det ble sisteplass på Terje, men det var hyggelig å ha han med og han er velkommen igjen.

annonse
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Da gjør han alvor av sin trussel og får sin nestleder Knut Sandli til å kontakte VG, Knut er ikke bare en fagforeningspamp, men også en svoren kommunist og ikke minst svoger til politisk kommentator i VG selveste Anders Giæver. Partneren hans, Frithjof Jacobsen, måtte gå på dagen da det ble kjent at han hadde et hemmelig forhold til Giskes fiende, arbeiderpartipolitiker Jette Christensen. Men konkurransen i Ukens Resett-navn er med rette så meget mer kynisk enn dette. Slik at Knut Sandli kom langt bak i leksa.

Knut Sandli er også vokalist i et pønkeband.

Les også: Nominasjon til Ukens Resett-navn (Uke 52)

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Da filmen kom VG i hende, så fikk den en tiltenkt kontekst. Alle som leste artikkelen skulle sitte igjen med et bestemt inntrykk av Trond Giske, det som var skapt gjennom gammelmedias #MeToo-kampanje. Man kan ha sine meninger om Giske, men mange reagerte på VGs forvrengte fremstilling. Da de faktiske forholdene kom for dagen begynte folk å stille spørsmål om VGs troverdighet. Men da gikk redaktør Gard Steiro i den samme fellen som gammelmedia bruker på andre. Han forsøkte bortforklaringer, med det resultat at VG viklet seg lengre inn i nettet. Det er oppsiktsvekkende at at en redaktør ikke har lært seg mediehåndtering.

Les også: Vinneren av Ukens Resett-navn (Uke 50) er…

annonse
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

«Ansvarlig» redaktør Gard Steiro sendte ut politisk redaktør Hanne Skartveit til NRK Debatten, der måtte hun beklage – VGs artikkel om Giskes dans skulle ikke ha vært publisert. Før hun skyndte seg å si – men det er redaktørens (Gard Steiro) sitt ansvar.

 

Les også: Nominasjon til Ukens Resett-navn (Uke 1)

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Jonas Gahr Støre har endt opp med å bli en grå skygge, rikmannssønnen som siktet seg inn på å bli statsminister. Etter en flott utdannelse på Frankrikes elite-universitet så ordnet hans gamle skolevenn Jens Stoltenberg han en jobb. Det var i dengang det statsbærende parti, Arbeiderpartiet. Jens var arvelig belastet i partiet så Jonas måtte vente på sin tur. Men så gikk det ikke så godt med Arbeiderpartiet etter Jens, Jonas har forsøkt etter beste evne, om det er godt nok må vel resultatene avgjøre. Årene går og misnøyen har slått ut i uheldige intriger. Giske har fått mange imot seg og om han kommer tilbake er uvisst.

Les også: Vinner av Ukens Resett-navn (uke 3) er…..

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Selv om Trond Giske var temaet for denne ukens Resett-navn så greide han ikke å komme lenger enn på en tredjeplass. Så sett er konkurransen nådeløs, her må han også se seg slått ut av sin egen rival.

 

Les også: Nominasjon Ukens Resett-navn (uke 2)

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Men intrigene mot Giske har også satt Hadia Tajik i et dårlig lys, det er ikke sikkert at folk vil ha henne, selv om hun rykker opp om Giske rykker ut. En ting er spisse albuer for å komme seg til topps i Arbeiderpartiet, men en annen ting er å vinne velgere. Det er helt realt å kjempe seg frem, men folk legger merke til metodene. En kan også reagerer på veldig tette bånd mellom politikere og journalister. Så kan en se på hvilke personer journalistene forfølger og hvilken nytte noen politikere kan ha av det. Med et slikt kandidatur seilte Hadia inn på en solid andreplass. Det er opp en plass siden sist hun stilte opp i Ukens Resett-navn.

Les også: Vinneren av Ukens Resett-navn (uke 7) er…..

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Men Hadia måtte se seg slått av Dagbladet kommentator selveste Marie Simonsen. Hun er en tungvekter i Ukens Resett-navn og har gått av med seieren før. Det kommer nok av hennes evne til å formulere seg, det er ikke mange som kan måle seg der. En kan spekulere i hvorfor hun er slik, eller hvorfor hun har blitt slik, samt hvorfor Dagbladet ikke modererer hennes kommentarer. Men om de gjør det, da kan kun fantasien sette grenser for hvordan det må ha sett ut.

Les også: Vinneren av Ukens Resett-navn (uke 4) er….

Da takker redaksjonen for denne uken og vi sees igjen på fredag. 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.