FROMHET: Vladimir Putin tenner lys i kirken i president-residensen Novo-Ogarjovo utenfor Moskva 6. januar 2022. Påfølgende dag feiret russerne jul. Pressebilde. Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / NTB

[ihc-hide-content ihc_mb_type=»show» ihc_mb_who=»1,2,3,7,8,9,10,11,12″ ihc_mb_template=»3″ ]

Har politikerne i Vest-Europa begynt å gjøre det samme som de beskylder Vladimir Putin for? Ja, mener noen.

Under covid-19-pandemien, ikke minst etter at omicron-varianten av coronaviruset brøt ut for snart to måneder siden, synes retorikken mot «de uvaksinerte» å ha blitt hardere blant vesteuropeiske politikere.

Østerrike har innført portforbud kun for uvaksinerte personer, og varsler også obligatorisk vaksinasjon for landets innbyggere.

I flere år har franske, tyske, nederlandske, østerrikske og andre politikere i Vest-Europa snakket om hvor autoritær den russiske presidenten Vladimir Putin er.

Les også: Vår tids syndebukker? Presset mot de «uvaksinerte»

Men nå overgår de hverandre med drakoniske tiltak og militante uttalelser rettet mot «de uvaksinerte». Forleden sa Macron at uvaksinerte personer ikke lenger er borgere.

– Når det gjelder uvaksinerte, ønsker jeg virkelig å plage dem. Og vi kommer til å fortsette å gjøre det, til siste slutt, sa Macron til avisen Le Parisien 4. januar.

– Uansvarlige mennesker er ikke lenger borgere, slo presidenten fast.

Også i Norge har mange tatt til orde for å diskriminere mot de uvaksinerte. I en rekke aviser foreslås det å innføre tiltak mot og utestenge denne gruppen.

Russlands president, som selv er fullvaksinert med Sputnik V, har tilsynelatende en mer forsonlig holdning til folk som av ulike grunner ikke har vaksinert seg.

Saken fortsetter.

OPPTATT AV FOLKET: Vladimir Putin bruker mye tid på snakke med folket, lytte til deres erfaringer og motta spørsmål fra dem. Et prinsipp i Putins innenrikspolitikk er å ikke dyrke motsetninger eller så splid mellom Russlands 145 millioner innbyggere. Her ser vi Putins offisielle nyttårsfoto, publisert 1. janaur 2022. Pressebilde. Foto: AP / NTB

Nylig uttalte Putin at personer må respekteres uavhengig av vaksinasjonsstatus.

– Folk må respekteres uavhengig av sitt synspunkt, sa Putin om personer som ikke ser personlig behov for vaksine, nøler med å ta vaksinen eller er imot den.

Portforbud, bøter og annen forfølgelse mente Putin er en dårlig strategi. Aksjon vil nemlig alltid føre til reaksjon, poengterte den russiske presidenten. Istedenfor tvang vil Putin ha «tålmodig overtalelse» om hvorfor flokkimmunitet er viktig.

Lignende toner har kommet fra FHIs assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Norge.

I en spørrerunde før jul uttalte Nakstad at det er viktig med frivillighet og at dette også bygger tillit.

– Vi tror at hvis man hadde gått inn og tvunget folk til å vaksinere seg eller kommet med et påbud, kunne kanskje en del som har vært i tvil, men som landet på å takke ja, endt opp med å takke nei. Og det er ikke sikkert at vi ville hatt den høye andelen med 90 prosent voksne som har vaksinert seg, sa Nakstad.

Situasjonen er dermed at «autoritære» Putin holder fast ved respekt og frivillighet, mens «demokratiske» Macron nærmest erklærer krig mot uvaksinerte.

Les også: FHIs vaksinasjonssjef til Resett: – mRNA-vaksinene er ikke genterapi (+)

I Norge er Russland-historiker og forfatter Bjørn Nistad kjent for å ta Putin i forsvar mot påstått vestlig demonisering. Nistad mener Putins mer forsiktige tilnærming er nødvendig gitt russernes lynne samt historiske erfaring med undertrykkelse.

Bjørn Nistad. Foto: NRK

– Jeg tror en del av forklaringen er at russerne – i motsetning til hva mange tror – er mer opprørske og mindre villige til å finne seg i statlige påbud enn folk i Vest-Europa. Putin ville aldri ha tort å forby folk å møte fremmede i deres egne hjem, slik norske myndigheter gjorde med henvisning til corona, tror Nistad, og legger til:

– Russere ville heller aldri ha funnet på å måle opp sine stuebord for å finne ut hvor mange de kunne invitere hjem til seg, slik nordmenn gjorde etter oppfordring fra myndighetene.

Fra slutten av mars til begynnelsen av juni 2020, en periode på rundt 72 dager, var Russlands hovedstad Moskva fullt nedstengt. Folk fikk i hovedsak kun oppsøke butikk, apotek og lege, og var ellers pålagt å holde seg hjemme.

Les også: Russland avviser vaksinepass: – Terger folket

Men siden 9. juni 2020 har russerne stort sett levd uten sterke, inngripende begrensninger utover munnbindpåbud og visse lokale, tidsavgrensede tiltak, for eksempel hjemmekontor og hjemmeundervisning samt reduserte skjenketider.

Nistad har doktorgrad fra Universitetet i Oslo, snakker russisk, og kjenner inngående til forholdene i Russland og post-sovjetiske stater. Nistad står bak bloggen Kaleidoskop, og er dessuten skribent hos Steigan.no.

Saken fortsetter.

LEVER FRITT: I Russland er hverdagen stort sett normal både vaksinerte og uvaksinerte personer. Utover et alminnelig munnbindpåbud i dagligvarebutikker, på metroen og andre offentlige steder opplever russerne få sterke, inngripende tiltak. På bildet ser vi et supermarked i Moskva 15. desember 2021. Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP / NTB

Fremstår Putin som en frihetens forsvarer vis-à-vis et stadig mer autoritært Vest-Europa? Eller er «covid-autoritarismen» vi ser i Vest-Europa mest forbigående?

– Det er vanskelig å si. Men vestlige lederes anklager mot Putin for totalitarisme og lignende lyder ikke særlig overbevisende når de selv har innført det rene okkupasjonsregimet for å bekjempe et virus med en dødelighet på 1-3 promille, mener Nistad.

Les også: Se video fra opptøyene i Rotterdam: Politiet avfyrte skudd mot demonstranter

Under pandemien har vesteuropeiske politikere satt inn politi med batonger, pistoler og vannkanoner mot sine egne innbyggere for å slå ned på folk som demonstrerer mot corona-restriksjonene. I flere tilfeller beskrives volden som brutal og uforholdsmessig.

Nylig har strømprisene i Norge doblet og triplet seg fordi norsk kraft selges av norske kommuner og den norske staten til høystbydende i Europa. Dette kommer i tillegg til økt prisstigning, eller inflasjon, på mat og mye mer.

Samtidig ser man at Putin aktivt bekjemper prisstigning ved å innføre eksport-restriksjoner på mat-, landbruks- og skogprodukter. Russlands regjering advarer også næringsmiddel-produsenter og dagligvarekjeder mot ubegrunnede prisøkninger.

Bryr Putin seg mer om sin befolkning enn norske politikere bryr seg om nordmenn?

– Jeg tror en del av grunnen til at Putin bestreber seg på å holde prisen på matvarer og andre basisvarer nede, er at han – på godt og vondt – er den som styrer Russland og derfor i befolkningens øyne er den som har ansvaret for forholdene i landet.

– I såkalte vestlige demokratier, derimot, pulveriseres ansvaret mellom en rekke partier. Russland er heller ikke bundet opp av overnasjonale arrangementer som EU og EØS, som også gjør det vanskelig å stille noen til ansvar, for eksempel for strømprisen, avslutter doktor Bjørn Nistad.

[/ihc-hide-content]

https://resett.no/2022/01/10/fra-mandag-av-nektes-uvaksinerte-adgang-til-restauranter-hoteller-busser-tog-fly-ferger-m-m/